Hrvatski ministar obrane svratio do američkog zapovjednog broda USS Mount Whitney

Foto: MORH

SPLIT – Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima sudjelovali su u nedjelju, 1. kolovoza 2021. na svečanom prijmu na zapovjednom brodu Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država USS Mount Whitney (LCC 20) koji je od petka, 30. srpnja u posjetu Splitu.

Riječ je o jednom od dva zapovjedna broda američke ratne mornarice koji je dug 195 metara i širok 33 metra s gazom od devet metara, a na njemu se nalazi 400 članova višenacionalne posade. Brod USS Mount Whitney raspoređen je u talijanskoj luci Gaeta gdje djeluje s kombiniranom posadom mornara i mornaričkih zapovjednika Zapovjedništva vojne pomorske službe na području operacija Šeste flote SAD-a u Europi i Africi.

Foto: Mario Strmotić / HINA

Ministar Mario Banožić ocijenio je kako je posjet američkog broda Hrvatskoj od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku podsjetivši kako je SAD naš najvažniji strateški saveznik u području obrane.

– Obrambena suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država traje dugi niz godina, a Hrvatska je izuzetno zahvalna za potporu i donacije Vlade SAD-a u cilju razvoja naših obrambenih sposobnosti. Zajednička obuka, sudjelovanje u vježbama i operacijama jačaju operativnu spremnost i interoperabilnost. Hrvatska vojska u potpunosti je posvećena jačanju stabilnosti i sigurnosti te daljnjem razvoju naše obrambene suradnje – poručio je ministar Banožić kojemu je tom prigodom zapovjednik Šeste Flote SAD-a viceadmiral Gene Black uručio plaketu.

Foto: MORH

Jučer je savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming istaknuo da mu je iznimno drago što su doplovili u Split te da je obrambena suradnja između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa.

– Posljednjih deset godina američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je približno 4,5 milijardi kuna, što je više od 700 milijuna dolara, za obuku, opremu, izgradnju infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja. Otkako se Hrvatska prije 12 godina pridružila NATO savezu američko i hrvatsko vojno osoblje zajedno su služili od Afganistana preko Iraka do Kosova. Partnerstvo SAD-a i Hrvatske na kopnu i moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost naše dvije zemlje u NATO-u – rekao je Fleming.

Foto: MORH

Zapovjednik Šeste flote SAD-a viceadmiral Gene Black kazao je kako Hrvatska stoji kao važan saveznik NATO-a, olakšavajući u inozemstvu održavanje naprijed raspoređenih brodova američke mornarice.

– Hrvatska brodogradilišta su svjetske klase i mogućnosti protuminskih mjera osiguravaju stalnu pomorsku prisutnost i sigurnost u cijeloj regiji – dodao je Black.

Zapovjednik broda USS Mount Whitneyem Dave Pollard pojasnio je kako je riječ o zapovjednom brodu na kojem se nalazi komunikacijski i zapovjedni centar u kojem nadgledaju cijelo područje pokrivanja Šeste flote odnosno Mediteran, Baltičko, te Sjeverno more.

Foto: MORH

– Suradnja američke i hrvatske vojske i dijeljenje istih vrijednosti donosi sigurnost, stabilitet i prosperitet ove regije – ocijenio je Pollard.

U travnju ove godine ronioci američke mornarice za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) održali su u Pomorskoj bazi Lora u Splitu obuku o humanitarnom protuminskom djelovanju podvodnom timu EOD-a Hrvatske ratne mornarice, te su započeli projekt američkog vodstva za razvoj postrojenja za obuku EOD-a koji će HRM-u omogućiti provođenje humanitarnog razminiravanja svih voda u svom području odgovornosti.

Nakon odlaska iz Splita, američki brod sudjelovat će u dvotjednoj integriranoj vježbi LSE 2021 zasnovanoj na scenariju koji će pružiti vrhunsku obuku na moru i kopnu protiv izazovnih protivničkih snaga.

D.G.