KOSTANJ Najstarija plaža za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj, danas je i jedna od najopremljenijih

Foto: Grad Rijeka

RIJEKA – Smještena je uz šetalište u uvali Kostanj, na lijepom i atraktivnom dijelu obale Kvarnerskog zaljeva, između područja Bivio i uvale Preluk. Korisnici plaže za osobe s invaliditetom prvenstveno su osobe s teškim i težim tjelesnim oštećenjima i njihove obitelji.

Plaža Kostanj otvorena je 1985. godine, kao prva takva plaža u Hrvatskoj, a danas je jedna od najopremljenijih plaža te namjene na Mediteranu. Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor. Plaža je nositelj Plave zastave.

Foto: Grad Rijeka

Dio plaže izgrađen je u terasama koje su visinski denivelirane, a sve podne površine obrađene su tako da onemogućavaju klizanje. Plaža ima posebnu opremu: napravu za spuštanje teških invalida u more, rampu za ulazak lakših invalida u more, sanitarni čvor, plažne tuševe, rukohvate i zaštitnu mrežu u moru.

U neposrednoj blizini plaže uređeno je zasebno parkiralište.

Foto: Grad Rijeka

Grad Rijeka putem Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb održava plažu te tijekom ljetnih mjeseci organizira službu spašavanja, odnosno spasioce, educiraneu od strane Hrvatskog Crvenog križa, koji su uvijek spremne pomoći korisnicima plaže.

Na plažu Kostanj, u vlastitom aranžmanu ili organizirano dolaze i osobe s invaliditetom iz drugih gradova Hrvatske.

D.G.