2 min. čitanja

Zadarska sfinga dobila svoju internetsku stranicu

Zadarska sfinga dobila svoju internetsku stranicu
Foto: Boris Kačan

ZADAR – Nekoliko mjeseci intenzivnih priprema urodilo plodom – Zadarska sfinga zasluženo dobila svoje mjesto u prostranstvima interneta.Detaljna istraživanja o povijesti Brodarice i njenog tada najpoznatijeg stanovnika, konzervatora Giovannija Smiricha, utkana su u jedinstvenu internetsku stranicu naziva Zadarska sfinga odnosno The Sphinx of Zadar koju je u sklopu projekta Recolor dao izraditi Grad Zadar.

Osim što možete saznati kako doći do Perivoja te koja se pravila primjenjuju u njemu, možete pogledati i niz fotografija i obići skulpturu sa svih strana pomoću 3D modela. Isto tako, najnovije vijesti vezane uz nju redovito će se ažurirati, a za one koji žele znati više, tu je i potkategorija Urbani mitovi koja donosi upravo navedeno – mitove koje godinama intrigiraju građane i posjetitelje Perivoja.

Osim službene internetske stranice, provedbom projekta Recolor pokrenule su se i brojne druge aktivnosti vezane uz zadarsku gradsku četvrt Brodarica i samu skulpturu sfinge. Tako je Grad Zadar nedavno organizirao dvodnevni seminar “Interpretacija baštine kao alat za razvoj tematskih šetnji” koji je okupio preko 15 licenciranih turističkih vodiča s područja grada kojima je i bio namijenjen. Na njemu se govorilo o interpretaciji baštine, interpretacijskom trokutu, pretvaranju baštine u doživljaj te uključivanju gostiju u doživljaj.

Foto: Boris Kačan

Budući da je cilj projekta unaprijediti potencijal kulturnih i prirodnih znamenitosti i krajolika odabranih lokacija na području Hrvatske i Italije koji nisu bili dio tradicionalnih turističkih ruta, ono se preklapa s radom udruge kojoj je jedan od glavnih ciljeva promicanje turizma te širenje znanja i vještina, razmjena ideja, znanja i iskustava iz područja interpretacije baštine.

Naposljetku, u sklopu projekta je izrađena i džepna brošura, tzv. pocket map, koja će uskoro biti dostupna za preuzimanje i u digitalnom formatu na navedenoj internetskoj stranici. Karta prikazuje i promovira novu turističku rutu koja polazi s Poluotoka, uključuje priče o barkajolima, vilama Brodarice i gotovo zaboravljenim bitvama te završava u perivoju u kojemu je smještena zadarska sfinga.

Dok Sfinga ne zasja svojim punim sjajem, istražite sve o njoj, ali i gradskoj četvrti Brodarica i otkrijte romantičnu stranu najveće europske sfinge OVDJE!

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Počela restauracija zadarske sfinge – U tijeku su arheološki radovi
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.