1 min. čitanja

Cresko-lošinjski arhipelag u lovu na prvo solarno parkiralište u Europi

Cresko-lošinjski arhipelag u lovu na prvo solarno parkiralište u Europi
Foto: Pixabay

LOŠINJ – Čista energija dobivena iz obnovljivih izvora no je čemu teže razvijenije zemlje. Lijepo je stoga znati da su se takvom obliku održivosti okrenuli i hrvatski otoci, među kojima je i cresko-lošinjski arhipelag koji je potpisao Sporazum o tehničkoj pomoći za projekt za projekt INSOLCARPARK.

Ovim projektom će se analizirati i utvrditi mogućnost ulaganja u izgradnju sunčane elektrane na parkiralištu na području najvećeg javnog parkirališta u Malom Lošinju. Analizirati će se opravdanost izgradnje postrojenja i priključka na elektroenergetsku mrežu s tehno-ekonomskim podacima i podacima prostornog uređenja, a ocijeniti će se tehnološko-tehnička, financijska i ekonomska opravdanost ulaganja u izgradnju solarne elektrane.

Foto: Youtube / Screenshot

Izgradnja prvog solarnog parkirališta trebala bi doprinijeti podizanju svijesti o obnovljivim izvorima energije, što bi se u konačnici moglo replicirati i na druge jadranske, ali i europske otoke.

Osim doprinosa proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora, projekt utječe na podizanje kvalitete parkirališnih usluga osiguranjem velikog broja osjenčanih parkirališnih mjesta.

Projekt INSOLCARPARK u cijelosti je usklađen s Programom tranzicije prema čistoj energiji otočja Cres-Lošinj koji je Otočna razvojna agencija (OTRA) izradila 2019. godine u suradnji s Tajništvom za čistu energiju za EU otoke. OTRA je, kao koordinator energetske tranzicije otočja i promotor inicijativa energetske tranzicije, u Programu tranzicije prema čistoj energiji navela proizvodnju električne energije na otočju kao jedan od stupova tranzicije.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.