3 min. čitanja

GRAĐANI BIJESNI Zašto Grad Krk dopušta koncesionaru zatvaranje dijela obale?

GRAĐANI BIJESNI Zašto Grad Krk dopušta koncesionaru zatvaranje dijela obale?
Foto: Grad Krk

KRK – Tko bi rekao da će Grad Krk, koji u javnosti nosi reputaciju uspješnog mediteranskog grada u kojem je poželjno živjeti, doći na listu gradova u kojima koncesionar ima prednost nad javnim interesom? I to sve zbog malog dijela obale smještenog u staroj gradskoj jezgri, koju je zakupio koncesionar i uveo nova pravila igre.

Posljednjih 13 godina građani Krka i njihovi gosti uživali su tijekom dana na kamenom zidu uz more, na lokaciji znanoj kao Stepenice Šotobaterija. Bilo je to mjesto na kojem ste preko dana mogli doći, sjesti i nesmetano uživati u morskim prizorima. No posljednjih pola godine tamo se, prema opisima koje smo dobili od čitatelja, vodi pravi rat za komad obale.

Foto: Čitatelj

I prije je ovaj dio Krka bio pod koncesijom, ali ne cijeli dan. Prijašnji koncesionari koristili su ovaj dio obale u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, za svojevrsni lounge bar. Tijekom dana ta je lokacija bila uvjetno rečeno – besplatna. No dolaskom novog koncesionara, za kojeg tvrde da je sin poznatog lokalnog moćnika, cijela priča se iz temelja mijenja. Novi koncesionar stavio je lokot na željezna vrata koja vode do obale i zabranio ljudima pristup popularnom hot spotu.

O ovoj temi pisali smo prije 2 mjeseca, kada smo i kontaktirali krčku gradsku upravu od kojih smo tražili pojašnjenje nastale zavrzlame. Tada nam je rečeno da ova lokacija ne spada u granicu pomorskog dobra te da je “pristup navedenom prostoru omogućen svima tijekom radnog vremena ( 16,00 -23,00 sata) i nema zabrane ulaska unatoč nekonzumaciji pića, te ga mogu razgledati svi zainteresirani posjetitelji i građani Krka”.

Iako su građani slali čak i peticiju gradskim vlastima da im se omogući pristup navedenoj lokaciji izvan radnog vremena koncesionara kao što su mogli i prijašnjih godina, iz grada su nam tada rekli da oni takvu peticiju niti bilo koji drugi dopis od građana i turističkih operatera nikad nisu dobili te da se lokacija zaključava kako bi ostala čista, jer su je mnogi tijekom noći koristili kao javni WC.

Foto: Grad Krk

No neki dan stiže nam novi email, s novim informacijama u kojima nam građani tvrde da gradska uprava iznosi neistine te da je pristup navedenoj lokaciji potpuno zabranjen izvan radnog vremena koncesionara. Ponavljaju kako je navedena lokacija i prijašnjih godina bila zatvarana tijekom noći, no ujutro bi opet bila otvorena za javnost.

Obratili smo se ponovno upravi Grada Krka, u kojima smo tražili pojašnjenje navedene situacije kao i odgovor na pitanje – zašto grad ignorira zahtjeve svojih građana u korist jednog jedinog koncesionara? No do zaključenja ovog teksta od Grada Krka nismo dobili niti slova.

Kako to obično biva u ovakvim situacijama, institucije reagiraju tek kada postanu vijest. Onog trenutka ako i kada dobijemo službeni odgovor od Grada Krka na postavljena pitanja, svakako ćemo ih objaviti.

Do tada, i dalje ćemo raditi u korist javnog interesa i svih građana koji imaju pravo pristupiti javnim površinama uz obalu, koje su im oduvijek bile dostupne, bez obzira tko bio koncesionar i s kim on bio prijatelj, kum ili poslovni partner.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

Stavio lokot na javnu površinu, dio mještana bjesni, iz grada poručuju – sve je po zakonu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.