3 min. čitanja

JUČER JE OSTVARENO ČAK 490 LETOVA! Dan maksimalnog angažmana protupožarnih snaga HV-a

JUČER JE OSTVARENO ČAK 490 LETOVA! Dan maksimalnog angažmana protupožarnih snaga HV-a
Foto: MORH/J. Kopi

Od početka protupožarne sezone, na gašenju požara kod Segeta Gornjeg angažiran je najveći broj protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH

Dva Canadaira 415 i dva Airtractora 802 protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH  angažirana su u ranim jutarnjim satima u utorak, 3. kolovoza 2021. na požarištu kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Također, na gašenju požara angažman nastavlja i 26 vojnika iz Kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Tijekom jučerašnjeg dana, 2. kolovoza Hrvatska vojska bila je angažirana s najvećim brojem snaga na gašenjima požara od početka protupožarne sezone ove godine.

Naime, devet protupožarnih zrakoplova, četiri Canadaira 415, četiri Airtractora 802 i jedan helikopter Mi8 MTV, bilo je uključeno u gašenje tri požara i to kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kod Drinovaca u Šibensko-kninskoj županiji i Bilog Briga u Zadarskoj županiji.

Foto: MORH/J. Kopi

Osim toga provedeno je i protupožarno izviđanje na ruti Zadar -Knin -Zadar dva puta tijekom dana s ciljem ranog otkrivanja požara.

Tijekom jučerašnjeg dana je ostvareno 490 letova, 51:45:00 sati naleta, utrošeno 32.742 litre goriva, izbačeno 2.154 tone vode i utrošeno 664 litre pjenila.

Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ proveo je protupožarno izviđanje te je tijekom svog leta otkrio požar u Drinovcima koji je prijetio kućama i stanovništvu. Odmah po primijećenom požaru, žurno su preusmjerena dva protupožarna zrakoplova s gašenja požara u Segetu Gornjem na gašenje požara u Drinovcima.

Foto: MORH/J. Kopi

Također, na gašenju požara, tijekom jučerašnjeg dana izašle su i Kopnene snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz Divulja s ciljem gašenja požarišta kod Segeta Gornjeg preko noći i sutrašnjeg dana. Na teren je ukupno izašlo 26 pripadnika protupožarnog voda Hrvatske vojske u roku od pola sata od dojave.

Podsjetimo, osim u Republici Hrvatskoj u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. Hrvatska vojska uključila se i u humanitarnu zadaću pružanja pomoći u gašenju požara u Turskoj gdje je upućen jedan avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade.

Pripadnici Hrvatske vojske u Vojnom dijelu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH dan i noć su na dužnosti te u suradnji s ostalim pripadnicima sustava domovinske sigurnosti koordiniraju, zapovijedaju snagama za gašenje požara te podnose izvješća o poduzetim i provedenim aktivnostima.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 3. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 50 požara i to u: 20 u Šibenskoj-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Foto: MORH/J. Kopi

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 34 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je šest puta i ostvario je šest letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 14 sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Na zadaćama gašenja požara i protupožarnog izviđanja u II. fazi protupožarne sezone izvršeno je  2.198 letova, ostvareno 342:50:00 sati naleta, utrošeno 210.305 litara goriva, izbačeno 10.164 tone vode,  prevezeno 7,5 tona tereta i  utrošeno 2.507 litara pjenila.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.