JUČER JE OSTVARENO ČAK 490 LETOVA! Dan maksimalnog angažmana protupožarnih snaga HV-a

Foto: MORH/J. Kopi

Od početka protupožarne sezone, na gašenju požara kod Segeta Gornjeg angažiran je najveći broj protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH

Dva Canadaira 415 i dva Airtractora 802 protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH  angažirana su u ranim jutarnjim satima u utorak, 3. kolovoza 2021. na požarištu kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 

Također, na gašenju požara angažman nastavlja i 26 vojnika iz Kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Tijekom jučerašnjeg dana, 2. kolovoza Hrvatska vojska bila je angažirana s najvećim brojem snaga na gašenjima požara od početka protupožarne sezone ove godine.

Naime, devet protupožarnih zrakoplova, četiri Canadaira 415, četiri Airtractora 802 i jedan helikopter Mi8 MTV, bilo je uključeno u gašenje tri požara i to kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kod Drinovaca u Šibensko-kninskoj županiji i Bilog Briga u Zadarskoj županiji.

Foto: MORH/J. Kopi

Osim toga provedeno je i protupožarno izviđanje na ruti Zadar -Knin -Zadar dva puta tijekom dana s ciljem ranog otkrivanja požara.

Tijekom jučerašnjeg dana je ostvareno 490 letova, 51:45:00 sati naleta, utrošeno 32.742 litre goriva, izbačeno 2.154 tone vode i utrošeno 664 litre pjenila.

Besposadni zrakoplovni sustav „Orbiter 3“ proveo je protupožarno izviđanje te je tijekom svog leta otkrio požar u Drinovcima koji je prijetio kućama i stanovništvu. Odmah po primijećenom požaru, žurno su preusmjerena dva protupožarna zrakoplova s gašenja požara u Segetu Gornjem na gašenje požara u Drinovcima.

Foto: MORH/J. Kopi

Također, na gašenju požara, tijekom jučerašnjeg dana izašle su i Kopnene snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz Divulja s ciljem gašenja požarišta kod Segeta Gornjeg preko noći i sutrašnjeg dana. Na teren je ukupno izašlo 26 pripadnika protupožarnog voda Hrvatske vojske u roku od pola sata od dojave.

Podsjetimo, osim u Republici Hrvatskoj u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. Hrvatska vojska uključila se i u humanitarnu zadaću pružanja pomoći u gašenju požara u Turskoj gdje je upućen jedan avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade.

Pripadnici Hrvatske vojske u Vojnom dijelu Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH dan i noć su na dužnosti te u suradnji s ostalim pripadnicima sustava domovinske sigurnosti koordiniraju, zapovijedaju snagama za gašenje požara te podnose izvješća o poduzetim i provedenim aktivnostima.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 3. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 50 požara i to u: 20 u Šibenskoj-kninskoj, 16 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 11 u Zadarskoj, dva u Dubrovačko-neretvanskoj i jedan Primorsko-goranskoj županiji.

Foto: MORH/J. Kopi

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 34 protupožarno izviđanje u županijama priobalja.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je šest puta i ostvario je šest letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 14 sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Na zadaćama gašenja požara i protupožarnog izviđanja u II. fazi protupožarne sezone izvršeno je  2.198 letova, ostvareno 342:50:00 sati naleta, utrošeno 210.305 litara goriva, izbačeno 10.164 tone vode,  prevezeno 7,5 tona tereta i  utrošeno 2.507 litara pjenila.

D.G.