2 min. čitanja

Požar u trogirskom zaleđu pod kontrolom gasitelja – Svratili ministar obrane i glavni vatrogasni zapovjednik

Požar u trogirskom zaleđu pod kontrolom gasitelja – Svratili ministar obrane i glavni vatrogasni zapovjednik
Foto: MORH

Situacija na požarištu kod Segeta Gornjeg trenutno je puno bolja. Vatrogasci se i dalje nalaze na terenu te saniraju požarište. Na požarištu kod Segeta Gornjeg  od jutros je angažirano 112 vatrogasaca s 30 vatrogasnih vozila, dva protupožarna zrakoplova Air Tractor te je upućeno 26 vojnika NOS HV. Dva protupožarna zrakoplova Canadair koji su tijekom ranog jutra djelovali na požarištu vraćeni su u bazu.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković danas je obišao požarište kod Segeta Gornjeg zajedno s ministrom obrane Mariom Banožićem i načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjom. Izvjestio je prisutne kako je požar od jutros pod nadzorom vatrogasca, a u gašenju su im se priključila i dva Canadaira.

– Cijele noći su vatrogasci imali pune ruke posla i neke su stvari rješavane nadljudskim snagama. Gasili su vatrogasci s područja Trogira, Kaštela, a noćas smo angažirali i vatrogasce s makarske rivijere te ih je ukupno bilo 194. Obranili su južnu stranu požarišta gdje je vatra došla do objekata i u jednom trenutku je prijetila benzinskoj stanici. Srećom, vatrogasci su bili brzi i požar su stavili pod kontrolu i obranili objekte. No, opreza mora biti i dalje, osobito ako vjetar opet pojača – kazao je zapovjednik Tucaković.

Dodao je i kako će Hrvatska vojska djelovati s naprtnjačama u razmacima od 25 do 50 metara i kontrolirat će krajnje rubove požarišta. „Izgorjelo je oko 700 ha prema prvoj procjeni. Premda je ukupni broj požara manji no prošle godine, kada se gleda samo srpanj vidimo da je došlo do porasta broja požara. To dovoljno govori o isušenosti raslinja i stoga još jedanput pozivam građane na odgovorno ponašanje“, zaključno je rekao Tucaković.

I ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je jučer bio najteži dan po broju angažiranih protupožarnih snaga s više od 52 sata naleta.

– Jučer su bila otvorena 3 požarišta, osim ovoga bili su i požari u Šibenskoj-kninskoj i Zadarskoj županiji, a još jedan Canadair je otišao kao pomoć u Tursku tako da je jučer bio maksimalni angažman HV-a. Osim zračnih snaga, na ovom je požaru prisutno i do 30 vojnika hrvatske kopnene vojske koji su smješteni u Divuljama kao potpora da se požari što prije saniraju. Ovako pokazujemo spremnost na sve izazove. Siguran sam da ćemo i ovu protupožarnu sezonu uspješno završiti, a ujedno smo dokazali da smo netko na koga se može računati, kako u domovini, tako i u susjednim zemljama – zaključio je ministar Banožić.

Uz pripadnike MORH-a, u delegaciji koja je obišla požarište, bili su i predsjednik Predsjedništva HVZ-a Ante Sanader te zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.