2 min. čitanja

SPLIĆANI OČAJNI Bačvice postale zdravstvena ugroza za grad, plaža smrdi na urin

SPLIĆANI OČAJNI Bačvice postale zdravstvena ugroza za grad, plaža smrdi na urin
Foto: Youtube / Screenshot

SPLIT – Koliko su epidemiološke mjere i zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon ponoći uistinu polučile rezultate, najbolje govori primjer splitskih Bačvica. Plaža je to u javnosti najpoznatija po piciginu, a sudeći prema upozorenjima ekoloških udruga – od nedavno je i najpoznatiji javni WC u Hrvatskoj.

Žale se Splićani da su im Bačvice postale zdravstvena ugroza, otkako je Stožer civilne zaštite usred sezone zabranio rad kafićima i klubovima rad nakon ponoći. Mnogi domaći, a posebno turisti željni zabave nakon zatvaranja ugostiteljskih objekata zabavu uz alkohol nastavljaju na plažama. U Splitu je za to najpopularnija lokacija upravo – Bačvice.

Foto: Facebook Picigin Bačvice

S razlogom su se pobunili članovi Ekološkog društva “Picigin Bačvice”, piše portal Dalmacija danas. Ne zato što im smeta zabava, već im smeta što na najpopularnijoj picigin lokaciji u svijetu nije riješeno pitanje sanitarnih čvorova pa sudionici masovnih okupljanja uriniraju gdje stignu.

– Nema tu primjene mjere okupljanja do osamdeset ljudi, nošenja maski, socijalne distance. Imamo prizor na Bačvicama gdje se, poput pingvina natiskuje tisuće osoba. Uistinu mjere su donijele jedan rezultat, a to je da usred Splita sada imamo najveću zdravstveno-higijensku ugrozu u gradu. Još tamo 2007. kada smo izdavali monografiju naše uvale, nazvali smo iz ljubavi Bačvice-raj na zemlji. To je sada, nažalost, jedan urinirani da ne kažemo popišani raj na zemlji, najveći otvoreni javni zahod Grada Splita – upozoravaju iz udruge.

Foto: Facebook Picigin Bačvice

Pozdravljaju odluku da se na plažu postave redari, posebno kako bi kontrolirali korištenje staklene ambalaže. No upozoravaju da se mjere dezinfekcije i deratizacije plaže ne provode te da postoji ozbiljna ugroza za zdravlje osobito djece koju roditelji dovode u takav ambijent, zbog čega preporučuju roditeljima da Bačvice zasad izbjegavaju.

Izjave načelnika Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damira Gabrića smatraju skandaloznim. Osobito onu da treba pričekati do 15. kolovoza dokad traju aktualne mjere. Tragikomično im je, kažu, što se usred sezone ugostiteljima uskraćuje mogućnost dodatnog prihoda čime gubi i državni proračun.

Iz udruge apeliraju na lokalni stožer da odmah i sada zatraži ukidanje mjere zabrane rada do ponoći, te da učini ono što je, kažu, realno trebalo odmah nakon prve noći primjene mjera, kad je uočeno okupljanje na Bačvicama, a to je postavljanje desetak privremenih kemijskih WC i kanti za otpad.

– Učinite konačno konkretan potez, PROBUDITE se, a ako treba i POBUNITE se – poručili su iz udruge “Picigin Bačvice”.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.