2 min. čitanja

Objavljeno posebno priopćenje DHMZ-a: Obilna kiša u Dalmaciji, moguće pijavice, tuča

Objavljeno posebno priopćenje DHMZ-a: Obilna kiša u Dalmaciji, moguće pijavice, tuča
Foto: Damir Jerkov

Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje u kojem najavljuju pogoršanje vremena, na početku nekima produljenog vikenda.

Dugotrajne stabilizacije idućih dana nema na vidiku. Razlog tomu je premještanje frontalnog sustava preko naše zemlje uz pritjecanje hladnijeg zraka po visini (Slika 1) tijekom četvrtka s kojim će biti kiše, često u obliku pljuskova i praćene grmljavinom, a ovog će puta kiše biti i u Dalmaciji gdje je posljednjih mjesec dana palo mjestimice vrlo malo, čak i nimalo kiše.

animirana karta prognoze
Slika 1. ECMWF prognoza apsolutne topografije i temperature 500 hPa plohe u razdoblju od 3. 8. 2021. u 6 UTC do 6. 8. 2021. u 12 UTC / Već u noći na četvrtak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije. Pritom su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina uz najveću vjerojatnost upravo u unutrašnjosti Dalmacije. Također valja napomenuti da je moguća tuča, a na Jadranu i pijavice.

A lokalno obilna i intenzivna oborina ponegdje može uzrokovati bujične i urbane poplave. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.

U srijedu će zapuhati jugo koje će postupno jačati, a uz prolazak frontalnog poremećaja u četvrtak okretati na sjeverozapadni i sjeverni vjetar, kratkotrajno moguće i vrlo jak, prvo na sjevernom Jadranu, sredinom dana na srednjem, a do večeri i na krajnjem jugu. Prolazno umjerenog do jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i u unutrašnjosti.

Krajem dana i u noći na petak postupan prestanak oborine i djelomično smanjenje naoblake. U petak većinom sunčano, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Nakon osvježenja u četvrtak prema vikendu će posvuda biti malo toplije.

Zbog mogućih jačih pljuskova i obilne oborine, savjetuje se praćenje vremenske prognoze, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave, koje možete pronaći na mrežnim stranicama https://meteo.hr i na Twitter profilu, te savjetuje se prilagoditi planirana putovanja ili aktivnosti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.