5 min. čitanja

Golemi hotel u Postirama grade kraljevi ruskog plina i rukometnog biznisa, s bivšim šefom SOA-e

Golemi hotel u Postirama grade kraljevi ruskog plina i rukometnog biznisa, s bivšim šefom SOA-e
Foto: Youtube / Screenshot

POSTIRA – Više nikada pogled na Postiru na otoku Braču, pogled s mora, neće biti onaj kakav je krasio razglednice i kojim se diči i općina Postira na svojim web stranicama. Pogled na staro ribarsko mjesto sada je s jedne strane doslovno zaklonjen golemom betonskom građevinom, svojevrsnom „mamuticom“ uz more. A s obzirom da se gradnja ne vidi tako dobro s kopna, i Bračani, ali i mnogi drugi zaljubljenici u Brač i hrvatsku obalu osvijestili su kako izgleda gradnja tek nakon što je na youtube osvanula snimka koju je objavio nepoznati promatrač s mora – koji se i zgraža i ironično zaključuje da će sada Postira biti zaštićene od maestrala s obzirom na golemi betonski štit kojim će biti opasana.

Gradilište je otvoreno prošle godine, a radovi napreduju iznimnom brzinom i već narednog ljeta Postira na Braču imati će uz postojeće apartmane i manje hotele i ovaj mega hotel kojeg gradi tvrtka Adria Coast Turizam sa sjedištem u Zagrebu, a betonsku zgradurinu na samoj morskoj obali potpisuje tim od nekoliko arhitekata (Ivana Uroda, glavna projektantica, te Hrvoje Marinović, Ana Tomšić, Daniel Vugrinović, te Nikola Arambašić, kao projektant interijera), piše net.hr.

Iako građevinski poduhvat u pitomoj vizuri malog otočkog mjesta izgleda šokantno, načelnik općine Postira, Siniša Marović iz HDZ-a – koji je suvereno pobijedio na proteklim lokalnim izborima kao jedini kandidat, u razgovoru za Net.hr tvrdi da većina stanovnika Postira pozdravlja megahotel, da je to ulaganje u budućnost, da će donijeti i zapošljavanje, ali i nove goste, da će Postira oživjeti, jer je pogrešno da je svodi na „seoski ambijent s tovarom i maslinom“.

Načelnik: “Postira ne mogu biti muzej, kako bi mnogi, koji dođu ljeti htjeli”

– Postire ne mogu biti muzej. A mnogi koji dođu preko ljeta bi to tako htjeli. Mi domaći želim živjeti tu cijelu godinu. O ukusima se ne raspravlja. Nekome je ružno, nekome je lijepo. Ovo je sad samo beton, pa mnogima to izgleda ružno, ali treba pričekati da se hotel izgradi do kraja, da se sve uredi, i hortikultura i šetnice. Ja sam sam objavio prošlo ljeto video simulaciju kako će izgledati hotel i sve oko hotela kada se završi, da zaustavim negativne komentare – kaže načelnik Marović.

On naglašava da je sve po zakonu, da je zemljište na kojem se gradi upisano u prostornom planu za turističku namjenu, da je on takvo stanje zatekao, da investitori posjeduju sve potrebne dozvole. Na pitanje hoće li općinska infrastruktura izdržati ovakav objekt (kanalizacija, voda itd.) rezolutno tvrdi da hoće, da je Postira spremna za ovakav rast broja turista, te da će imati i koristi od komunalnih doprinosa. Ispred hotela će se urediti i plaža za koju će se naknadno raspisati koncesija.

Načelnik Marović smatra da se pretjeruje s ocjenama da je hotel „megalomanski“, no brojke ipak govore da se gradi golemi hotelski kompleks. Prema javno dostupnoj prezentaciji, hotelski objekti će imati 5500 četvornih metara, a cjelokupno zemljište kompleksa se proteže na 11 i pol tisuća četvornih metara zemljišta uz samu obalu. Hotel se diže u vis u pet etaža, a ispod zemlje je planirana garaža, a planirani kapacitet je 490 osoba – u 220 soba. Ispred hotela će se, dakako, izgraditi i kompleks bazena.

Iako se nakon objave snimke na youtubeu kao glavni branitelj projekta pojavio upravo načelnik Marović, on nije niti mijenjao prostorni plan za investitore, niti im je prodavao zemlju. Na pitanje je li ih upoznao, je li imao prilike surađivati s njima, uzvraća da se radilo samo o profesionalnim kontaktima jer općinska administracija bi trebala biti na pomoć investitorima, a ne kočiti razvoj.

Iz SOA-e u biznis s hotelima

Vlasnici tvrtke Adria Coast Turizam su, naime, neki od trenutno najjačih hrvatskih tajkuna nove generacije, a dvojicu od njih naziva se i kraljevima: suvlasnici ove brzorastuće tvrtke u području turizma koja gradi od Istre do Dalmacije, a sada i u Postirama su, naime, Pavao Vujnovac, vlasnik tvrtke PPD, tzv. kralj ruskog plina u Hrvatskoj, jedan od ključnih suvlasnika u Fortenova grupi nakon „pretvorbe“ Agrokora, ali i vlasnik jednog od najjačih trgovačkih lanaca, Pevexa, čiji su menadžeri i suvlasnici aktivni i u politici kroz Domovinski pokret, a tu je i Zoran Gobac, tzv. kralj otpada, ali i hrvatskog rukometnog biznisa. Osim Vujnovca i Gobca u tvrtki Adria Coast Turizam osnivač je također i Josip Jurčević, dugogodišnji zamjenik šefa SOA-e, poznat i kao prijatelj jednog od najutjecajnijih HDZ-ovaca iz sjene, Milijana Brkića, te tvrtka „Istraemeco“ u vlasništvu slovenske tvrtke ISKRA IMPULS, Maje Bračić Lotrič te Ante Bračića, koji je u Sloveniji kupio nekoliko desetaka Mercatorovih trgovina, a u medijima se prilično živahno raspravlja o porijeklu njegovih milijuna.

Josip Jurčević, bivši djelatnik SOA-e, 2018. godine je dao intervju lokalnom tjedniku, Makarska kronika, u kojem je i govorio o tome kako se formira tim, s vlasnicima slovenske tvrtke „Istraemeco“, Pavlom Vujnovcem i Zoranom Gobcem, koji ima ozbiljne planove i u turizmu. On je, naime, tada već bio u biznisu s njima u tvrtki „AMR sustavi“ o kojoj se pisalo jer su potpisali s HEP-om unosan posao o isporuci brojila i u kratkom vremenu zaradili milijune. Za Makarsku kroniku je Jurčević objavio planove za kupnju hotela u Baškoj Vodi, ali tada je po svemu sudeći započela i ekspanzija na Brač.

“Ovdje je u pitanju gola pohlepa”

Marina Pavković, ekonomistica s doktoratom iz arhitekture, prostorna analitičarka, na svojem je Facebook profilu upozorila: „Ako je legalno ne znači da je primjereno.“  „Nestaju nam mala mjesta, jedno po jedno. Gramzivost investitora uz podršku politike ostavlja nepopravljivu štetu u prostoru. Naša ambijentalnost nestaje. A ona je uz prirodu najvrednije što imamo. Više štete prostoru je napravljeno u zadnjih trideset godina nego ikad prije. Zdrav razum ne može, u uskom perimetru tradicionalne gradnje, dozvoliti mamutsku građevinu s četiri i više katova koja je pojela pomorsko dobro i odsjekla pozadinu. O nepovratno uništenim vizurama beskorisno je govoriti političkim i investicijskim predatorima koji betonom brišu autohtone karakteristike.

Porazno je da iza svega stoji štetan odnos državnih, županijskih i lokalnih institucija koje ovo puštaju naspram ljudi i prostora. Od zakona, koji se ne sprovode i kada su dobri, preko inspekcija koje pišu alibi upozorenja do lokalnih čelnika koji pogoduju investitorima i običnog čovjeka koji radi sitnog interesa ili neznanja jede vlastitu supstancu – prostor. I da se razumijemo – turizam nema ništa s tim. On se itekako dade unosno strateški razvijati, ali ne na ovaj način. Ovdje je u pitanju gola pohlepa.“, prokomentirala je za Net.hr obrise betonskog „kineskog zida“ u Postiri na Braču Marina Pavković.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Đurđica Klancir

Digla se buka oko gradnje hotela u Postirama na Braču – Načelnik: “Ne znam zašto se digla prašina oko svega”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.