4 min. čitanja

LASTOVSKI OKUSI I MIRISI Što su jeli naši stari?

LASTOVSKI OKUSI I MIRISI Što su jeli naši stari?
Foto: TZO Lastovo

LASTOVO – Zajednički obrok najneposredniji je način da upoznate nekog čovjeka, ali i neku regiju, mjesto, njihovu kulturu, običaje, ali i sustav vrijednosti. Autohtone lastovske okuse i mirise moći ćete doživjeti na Pjevoru ove subote, 7. kolovoza od 20 h, na ribarskoj večeri „Što su jeli naši stari“, a u popratnom programu upoznat ćete i otočke melodije kao i osobitosti njegova podmorja.

Turistička zajednica općine Lastovo kroz Kulturna ljeta organizira ribarske, folklorne i klapske večeri, a ova je manifestacija posebna jer se izvodi kao potpora razvoju male turističke infrastrukture i usluga povezanih s ribarstvom i akvakulturom kroz mjere podržane od Europske unije.

Sitna pržena riba

Ono što mnogi lastovski gosti već znaju, a novi će moći okusiti, jest da se ovaj otok odlikuje specifičnim namirnicama, ali i načinima pripreme jela. Akvatorij bogat oboritom ribom, ali i plavom i sitnom, Lastovcima stoljećima pruža osnovu za bogati riblji meni, bilo da je spremaju na gradije, drveni ražanj ili neki treći način. Nadamo se da će održavanje ovakve manifestacije pridonijeti povratku gastronomskim korijenima, jer su se mnogi restorani i konobe već prilagodili modernoj kuhinji s tek daškom tradicionalnog. Izgubiti te korijene, znači izgubiti identitet, a time i čitave slojeve značenja koje pripisujemo posjećenom mjestu, što je šteta i za lokalnu zajednicu i za njezine goste. Zašto bismo uopće putovali ako je ponuda svuda ista?

Srdele na ražnju

Srdjele na ražnju isključivi su tradicijski lastovski specijalitet. Na ribarskoj večeri uz gotov obrok, dobit ćete i letak s receptima (na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku) poput ovog: Freške srdjele očistit, dignut glave i budjele, nataknit na ražanj da kost bude dolu i posolit krupnom soli. Peče se kratko s jedne i druge bande na jakoj žeravi od pruća od loze. Dignut s ražnja i pokrt da molaju šug. Na kraju izbrojit kosti da se zna kolko je ko izje. Tako ćete se uvijek moći sami pokušati podsjetiti lastovskih avantura, kuhajući i prizivajući njihove mirise.

Slanutak i pojak

Jelo izvornog okusa je i slanutak sa slanom srdelom, a uz svaku pečenu i prženu ribu služilo se zelje (raštika), bob, pojak (jari grah) i drugo povrće uzgojeno na otočkim poljima. Naročito dobra riba potrebna je i za brodet, a nju i ostale potrebne namirnice dobit će sudionici kulinarske škole za spravljanju brodeta koje će po ocjenjivanju i izboru najboljeg, također ponuditi gostima manifestacije. Osim toga, uživat ćete i u sitnoj prganoj ribi, rižotu od sipe, patatama na salatu, srdjelama rasplatušama, hobotnici s pulentom, sipi s bobom, slanutkom i pojakom sa srdjelama. Za pripremu hrane pobrinut će se lokalni ugostitelji Konoba Aragosta i OPG Podanje. Kvalitetno maslinovo ulje potrebno za pripremu jela osigurao je nagrađivani OPG Zoltan Trojković.

Sipa s bobom

Za najmlađe će JUPP Lastovsko otočje održati edukativnu radionicu gdje će ih upoznati s vrstama riba, važnosti njihova konzumiranja kao jedne od najzdravijih namirnica, osvijestiti ih o problemu plastičnog i drugog otpada koji završi u moru i kako to utječe na ugroženost ribljih vrsta. TZO Lastovo svoj doprinos sprječavanju onečišćenja realizira korištenjem brzorazgradivog potrošnog materijala i višekratnih perivih čaša na ovoj manifestaciji.

Hobotnica s pulentom

Neprocjenjivu organizacijsku pomoć pružili su gotovo svi lokalni dionici, od Općine Lastovo preko konoba, kafića, lokalnog nogometnog kluba i udruga, DVD-a Lastovo, do policije i komunalnog poduzeća, a financijsku i drugu potporu pružili su Ministarstvo poljoprivrede, Uprava ribarstva, FLAG Južni Jadran, razvojna agencija Dunea, lokalni stožer i stožer Civilne zaštite DNŽ, a sve su aktivnosti vezane uz ovu manifestaciju sufinancirane sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Rasplatuše

Dođite i okusite što su jeli naši stari i tako nas upoznajte, pri čemu vas molimo da se pridržavate svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH. Prostor će biti ograđen, sjedeća mjesta i razmak osigurani.

Rižot od sipe

Vidimo se u Lastovu 7. kolovoza, ulaz i hrana su besplatni, poručuju organizatori.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.