Plenković: “I Grčkoj je potrebna pomoć – Šaljemo im jedan kanader”

Foto: MORH/T. Brandt

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je Hrvatska spremna pomoći Grčkoj u borbi protiv katastrofalnih požara s kojima se ta zemlja bori u proteklih nekoliko dana.

– Razgovarao sam s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom koji me zamolio za pomoć zbog katastrofalnih požara u Grčkoj. Hrvatska je solidarna i spremna pomoći našim grčkim prijateljima – napisao je Plenković na twitteru.

Dodao je kako su donijeli odluku da Hrvatska sutra pošalje jedan kanader na gašenje požara u Grčku.

Požari i u drugim dijelovima Sredozemlja

Grčke vlasti naredile su još evakuacija na otoku blizu Atene u četvrtak, a vatrogasci su uspjeli ugasiti požar u blizini mjesta održavanja antičkih Olimpijskih igara na zapadnom Peloponezu dok se zemlja bori s požarima već treći dan.

Temperature veće od 40 Celzijevih stupnjeva i snažni vjetrovi potaknuli su više od 150 požara u različitim dijelovima zemlje proteklih dana, uz požare u Turskoj i drugim dijelovima Sredozemlja.

U Hrvatskoj trenutno dovoljno zračne protupožarne snage

Glasnogovornik Vlade Marko Milić u vezanom je tweetu dodao kako se kanader koji je kao pomoć poslan u Tursku vraća u subotu.

– Prema procjeni operativnog vatrogasnog zapovjedništva, u Hrvatskoj trenutno imamo dovoljno zračne protupožarne snage u slučaju potrebe – istaknuo je Plenković.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PLENKOVIĆ U TURSKU ŠALJE KANADER: “Cijenimo njihovu pomoć nakon potresa”