1 min. čitanja

Završena rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres

CRES  – Nakon godinu i pol dana intenzivnih radova, dovršeno je jedno je od najvećih ulaganja u pomorsko dobro  na području Primorsko-goranske županije dosad. Projekt Rekonstrukcija i dogradnja luke Cres omogućit  će daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, što će unaprijediti kvalitetu života građana otoka Cresa i  otočića creskog arhipelaga.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ potpisan je 23. srpnja 2018. godine, ukupna mu je vrijednost 39,2 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 34,4 milijuna kuna.

Foto: ŽLU Cres

Osnovni cilj Projekta je unaprijeđenje infrastrukture u pojasu lučkog bazena luke Cres, izgradnjom sigurnijeg i uređenog pristana. Ovaj projekt ujedno predstavlja nastavak uređenja creške rive, s kojom treba činiti jedinstvenu prostornu, funkcionalnu i oblikovnu cjelinu.

Projektom se izgradio vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara, te uredio kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetkom projekta će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena.

Osim toga, omogućit će se adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.