3 min. čitanja

Iz Turske se vratio hrvatski kanader

Iz Turske se vratio hrvatski kanader
Foto: HRZ /D.Vujević

Protupožarni avion Canadair CL-415 sletio je u Zemunik iz Republike Turske gdje je sudjelovao u pružanju humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara

Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovnog krila sletio je u subotu 7. kolovoza 2021. u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“, Zemunik Donji iz Republike Turske gdje se nalazio radi pružanja međunarodne humanitarne pomoći u gašenju velikih šumskih požara koji su zahvatili područje Antalije.

U gašenju velikih požara u Republici Turskoj sudjelovale su dvije posade protupožarnog aviona Canadair CL-415, odnosno deset pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, piloti i zrakoplovno-tehničko osoblje.

Posade Canadaira CL-415 bile su angažirane na gašenju požara u Republici Turskoj od 2. kolovoza 2021. Ostvarili su ukupno 82 leta u trajanju od 26 sati i 35 minuta, pri čemu je izbačeno 438 tona vode i utrošeno 19.205 litara goriva. U utorak, 3. kolovoza bili su angažirani kod Alany-Beleka, u srijedu, 4. kolovoza na planini Gulen Dagii te u četvrtak, 5. kolovoza na planini blizu Kalecika.

Povodom uspješno odrađenog angažmana pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na pružanju humanitarne pomoći Republici Turskoj i povratka u Hrvatsku, ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo jer su se piloti i tehničari sretno vratili. Također, zahvalio je pilotima i tehničarima na profesionalno odrađenoj zadaći te istaknuo kako se i ovom prilikom pokazalo da je Hrvatska vojska uvijek spremna za brzo pružanje pomoći, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan hrvatskih granica.

– Naši piloti i tehničari profesionalno su izvršili ovu zadaću te tako omogućili da Hrvatska pruži pomoć partneru i prijatelju, Republici Turskoj, baš kao što je Republika Turska pružila pomoć nama u potresu koji nas je zadesio. Hrvatska je spremna u svakom trenutku uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima – poručio je ministar Banožić.

Foto: HRZ /D.Vujević

Prilikom povratka, jedan od pilota Cnadaira je rekao:

– Po dobivanju zadaće odmah smo napravili sve pripreme za izvršenje ove zahtjevne zadaće, te smo stigli  2. kolovoza u Republiku Tursku, zračnu bazu Gazipasa i odmah dobili konkretne zadatke.

Također, istaknuo je  humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanje pomoći u drugim zemljama, te kazao:

– Ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske u svijetu. Kolege u Turskoj su nas srdačno primili i bili nam na usluzi cijelo vrijeme gašenja požara. Zahvalili su cijelom hrvatskom narodu i Hrvatskoj vojsci na velikoj pomoći.

Posade Canadaira CL-415 bile su angažirane na gašenju požara u Republici Turskoj od 2. kolovoza 2021. Ostvarili su ukupno 82 leta u trajanju od 26 sati i 35 minuta, pri čemu je izbačeno 438 tona vode i utrošeno 19.205 litara goriva. U utorak, 3. kolovoza bili su angažirani kod Alany-Beleka, u srijedu, 4. kolovoza na planini Gulen Dagii te u četvrtak, 5. kolovoza na planini blizu Kalecika.

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić donio je u nedjelju, 1. kolovoza 2021., temeljem zamolbe Republike Turske, Naredbu o uporabi Oružanih snaga Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Republici Turskoj.

Člankom 56. stavkom 6. Zakona o obrani propisana je ovlast Vlade da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite.

Vlada je na sjednici 25. ožujka 2021. donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Navedenom Odlukom odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. godini. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mandat i nacionalna ograničenja i izuzeća o uporabi Oružanih snaga RH definira naredbom ministar obrane.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.