1 min. čitanja

Pacijent umro jer nije bilo helikoptera za Lošinj – Šef hitne: “Imamo dokaz da smo ga zatražili!”

Pacijent umro jer nije bilo helikoptera za Lošinj – Šef hitne: “Imamo dokaz da smo ga zatražili!”
Foto: M.Karačić/HRZ i PZO

MALI LOŠINJ – U noći sa srijede na četvrtak na putu od Lošinja prema Rijeci preminuo je teško ozlijeđeni 37-godišnjak. Hitna pomoć prevozila ga je do riječke bolnice zbog toga što helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u tom trenutku nije mogao poletjeti iz baze na Krku.

Kako je Telegram već pisao, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat je potvrdio kako su za pacijenta zatražili prijevoz helikopterom, na što su dobili odgovor kako helikopter u tom trenutku nije operativan. No, Ministarstva obrane su poručili kako nemaju podatke o nikakvom zahtjevu za prijevoz pacijenta helikopterom.

Zahtjev potvrđen dispečerskim očitovanjima

S obzirom na tvrdnje iz MORH-a, ravnatelj Vukobrat je upitan ima li dokaze da je za žrtvu zatražen helikopterski prijevoz. Odgovor je stigao danas.

– Naravno da imamo. Naši djelatnici koji su tu večer radili u dispečerskom centru napisali su svoja očitovanja iz kojih je razvidno da je helikopter zatražen – odgovorio je Vukobrat.

– I stanje ozljede bilo takvo da je to bila apsolutna indikacija za angažiranje helikoptera – dodao je ravnatelj ZZHM-a Primorsko-goranske županije za Telegram.

Kvar na helikopteru

Osim što su iz MORH-a tvrdili kako zahtjev za prijevoz helikopterom nemaju evidentiran u sustavu, potvrdili su da je helikopter, koji se nalazi na Krku, imao manji kvar.

– Radi se o manjoj neispravnosti koja je otklonjena, te su helikopteri i posade, kao i medicinski timovi Oružanih snaga RH na otok Krku spremni za provedbu svih zadaća medicinskog prevoženja – naglasili su tada.

Međutim, neslužbeno se doznaje da drugi helikopter koji dežura na Krku već duže vrijeme ima problema koji se, prema nekim izvorima iz MORH-a, povezuju s remontom u Rusiji o kojem su mediji više puta kritički pisali.

Ana Raić Knežević, Milan Pavičić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.