4 min. čitanja

Strahoviti požar u Grčkoj ostavio spaljenu zemlju: “Već je prekasno, sve je uništeno!”

Strahoviti požar u Grčkoj ostavio spaljenu zemlju: “Već je prekasno, sve je uništeno!”
Foto: Maxar satelitska snimka / Twitter / RT / Screenshot

Grčka se već sedmi dan bori s golemim požarima. Stanje je apokaliptično, vatra guta sve pred sobom. Dva požara na otoku Eubeja uništila su već tisuće hektara zemlje, mnogi su ostali bez svojih domova, a pitanje je kada će vatrena stihija biti stavljena pod nadzor jer su visoke temperature najavljene i za iduće dane. Grčka prolazi kroz jedan od najgorih toplinskih udara u proteklih 30 godina, temperature idu i do 45 Celzija. Tisuće ljudi je evakuirano.

– Mislim da su stotine tisuća hektara dosad spaljene na otoku Eubeji i na Peloponezu. A požari u okolici Atene uništili su prekrasne dijelove šume koji su bili ‘pluća grada’. Uništeni su ekosustavi i to će imati velik utjecaj na našu zaštitu od klimatskih promjena, kazala je Eleni Myrivili, ravnateljica odjela za zaštitu okoliša u Ateni.

– Na Eubeji imamo dvije glavne vatrene fronte, jednu na sjeveru i jednu na jugu – rekao je Nikos Hardalias, zamjenik ministra civilne zaštite sinoć, dodajući kako jaki vjetrovi raspiruju sjevernu frontu u smjeru sela na obali.

Zasad nijedna od te fronte nije stavljena u kontrolu.

– Već je prekasno, područje je uništeno. Sami smo. Bliži nam se kraj – rekao je gradonačelnik ugroženog grada Istiaia u sjevernom dijelu Eubeje Giannis Kontzias, na lokalnim vijestima.

https://twitter.com/cskarelli/status/1424450132288970759?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1424450132288970759%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fcskarelli2Fstatus2F1424450132288970759widget%3DTweet

Nad šumama i imovinom, prioritetno spašavanje života

Većina stanovnika vjeruje da su ‘ostavljeni’ jer su vatrogasni zrakoplovi fokusirani na područja oko Atene. No grčki dužnosnici brane svoje odluke, pozivajući se na ograničena sredstva.

Grčka televizija Skai izvješćuje da satima nigdje nisu viđeni vatrogasni zrakoplovi. Gust dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vjetar raspiruje vatru prema sjevernome vrhu drugoga po veličini grčkog otoka.

Foto: Twitter

No grčki dužnosnici brane svoje odluke, pozivajući se na ograničena sredstva.

– Nismo mogli biti istodobno posvuda. Zamislite samo što bi se dogodilo da su se požari koji su buknuli sjeverno od Atene proširili na gusto naseljena područja – komentirao je jedan vatrogasac, kazujući da je pred imovinom i šumama bilo spašavanje golih života.

Foto: RT / Screenshot

U Ateni živi oko četiri milijuna stanovnika, dok ih u Eubeji živi oko 220.000, a područje zahvaćeno vatrenom stihijom je vrlo gusta i neprohodna šuma.

Grčka ima jednu od najvećih europskih vatrogasnih flota zrakoplova i helikoptera, premda su neki među njima stari desetljećima. Ipak pomoć je stigla iz cijele Europe i s Bliskog istoka.

Europska unija u nedjelju je u Grčku poslala devet vatrogasnih zrakoplova, gotovo 1000 vatrogasaca i 200 vozila, koliko ih je trenutačno raspoređeno u Grčkoj. Tijekom vikenda pristiglo je više ponuda za pomoć iz pet država članica.

Ipak, stanje se sjeverno od Atene u nedjelju stabiliziralo, a vatrogasne ekipe su izvijestile da su uspjele ugasiti neke manje požare.

Grčka zahvala

Grci su se posebno zahvalili zemljama koje su im u ovim najtežim trenucima iskazale solidarnost. Zahvalio se i premijer Kyriakos Mitsotakis

– U ime grčkog naroda, želio bih izraziti našu iskrenu zahvalnost svim zemljama koje su poslale pomoć i sredstva za pomoć u borbi protiv požara. Zahvaljujemo vam što ste stali uz Grčku u ovim teškim vremenima – kazao je Mitsotakis, a uz njega zahvalama se pridružuju i drugi, gdje se između ostalih spominje i Hrvatska koja je u tu zemlju poslala jedan kanader sa svojim posadama.

https://twitter.com/InfoWarriorNews/status/1424034971799461892?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1424034971799461892%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FInfoWarriorNews2Fstatus2F1424034971799461892widget%3DTweet

Nakon požara Grčkoj prijete poplave

Efthymios Lekkas, profesor dinamičke tektonske primijenjene geologije i upravljanja katastrofama sa Sveučilišta u Ateni, poslao je upozorenje da su nakon ovakvih požara česte poplave.

– Poplave su moguće odmah nakon ovakvih požara. Rizik od poplava nakon požara povećava se za sedam puta. Budite spremni – izjavio je za Skai

– Požari će ostaviti duboke socijalne, ekonomske i posljedice na okolinu uključujući utjecaj na zrak, atmosferu i biosferu – dodao je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.