1 min. čitanja

AGRESIVNA VATRENJAČA Novi opasni predator u Jadranu koji se vrlo brzo širi

AGRESIVNA VATRENJAČA Novi opasni predator u Jadranu koji se vrlo brzo širi
Foto: Wikimedia

U Jadranu trenutno živi oko 465 vrsta riba, a sada je uočena i vatrenjača, riba predator koji uništava gotovo sve pred sobom. Koliko se raširila za Dobro jutro, Hrvatska govorio je prof. dr. sc. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

– Ona je dospjela iz Crvenog mora i postupno se širi. Prvi naziv je bio 1991. godine i ta vrsta se jako brzo razvija. Broj jaja koja izbacuje je vrlo velik, a mrijesti se tijekom cijele godine – rekao je Dulčić.

– To je vrsta koja je jako agresivna. To je lesepsijski migrant koji je dospio preko Sueskog kanala prvobitno u istočni dio Sredozemlja i zbog svoje agresivnosti, u smislu da ima jako dobre biološke i ekološke karakteristike, u novom ekosustavu vrlo brzo se širi – rekao je Dulčić.

Prošle i ove godine bila su dva nalaza ove vrste u Jadranu, kod Italije i Albanije, dodaje Dulčić.

– To nas ne raduje. Još nije nađena u našim vodama, ali brzo se razmnožava, izraziti je grabežljivac. Ako se ubodete, strašna bol nastupa. Imali smo nekoliko slučajeva teških posljedica, a u nekim slučajevima i smrt. Ta riba radi goleme probleme u ribarstvu Cipra i Turske – dodaje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova otrovna riba službeni je stanovnik Jadrana – Stručnjak: “Ribolovci će morati znati koja je vrsta i prije nego pitaju”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.