AGRESIVNA VATRENJAČA Novi opasni predator u Jadranu koji se vrlo brzo širi

Foto: Wikimedia

U Jadranu trenutno živi oko 465 vrsta riba, a sada je uočena i vatrenjača, riba predator koji uništava gotovo sve pred sobom. Koliko se raširila za Dobro jutro, Hrvatska govorio je prof. dr. sc. Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

– Ona je dospjela iz Crvenog mora i postupno se širi. Prvi naziv je bio 1991. godine i ta vrsta se jako brzo razvija. Broj jaja koja izbacuje je vrlo velik, a mrijesti se tijekom cijele godine – rekao je Dulčić.

– To je vrsta koja je jako agresivna. To je lesepsijski migrant koji je dospio preko Sueskog kanala prvobitno u istočni dio Sredozemlja i zbog svoje agresivnosti, u smislu da ima jako dobre biološke i ekološke karakteristike, u novom ekosustavu vrlo brzo se širi – rekao je Dulčić.

Prošle i ove godine bila su dva nalaza ove vrste u Jadranu, kod Italije i Albanije, dodaje Dulčić.

– To nas ne raduje. Još nije nađena u našim vodama, ali brzo se razmnožava, izraziti je grabežljivac. Ako se ubodete, strašna bol nastupa. Imali smo nekoliko slučajeva teških posljedica, a u nekim slučajevima i smrt. Ta riba radi goleme probleme u ribarstvu Cipra i Turske – dodaje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nova otrovna riba službeni je stanovnik Jadrana – Stručnjak: “Ribolovci će morati znati koja je vrsta i prije nego pitaju”