2 min. čitanja

Kupače uznemirila obavijest o “privatnoj plaži”, redari ekspresno uklonili obavijest

Kupače uznemirila obavijest o “privatnoj plaži”, redari ekspresno uklonili obavijest
Foto: Ilustracija/Facebook Vodnjan-Dignano: Grad priča – Città da raccontare

VODNJAN – Nikad više prijava o uzurpaciji pomorskog dobra nego ove godine. Ne zato što toga nije bilo i prije, već zato što su ljudi ove godine, zahvaljujući medijima, počeli takve slučajeve češće prijavljivati nadležnim institucijama.

Gotovo da nema dana da nam na redakcijski email ne stignu fotografije i vapaj građana kako je netko negdje na Jadranu uzurpirao plažu i ne dopušta drugima pristup istoj. Već nekoliko dana bavimo se slučajem s Visa, gdje je vlasnik apartmana izbetonirao terasu debelo ušavši u pomorsko dobro.

Foto: Facebook Vodnjan-Dignano: Grad priča – Città da raccontare

I dok se slučajem s Visa zasad bavi samo Morski.hr, lokalne vlasti u Istri prijave građana shvatili su ozbiljno i odmah reagirali. Kupače je tijekom jučerašnjeg dana na nekoliko lokacija na obali kod Peroja dočekala obavijest „Zabranjen pristup – privatna plaža“. Građani su, na svu sreću, o svemu obavijestili Grad Vodnjan, nakon čega su na navedenu lokaciju ubrzo stigli redari i uklonili lažne obavijesti.

Na natpisima je, između ostalog, pisalo kako se prema dopunama i izmjenama nepostojećeg Zakona o smanjenu pomorskog dobra, plaži zabranjuje prilaz te da pravo pristupa imaju isključivo korisnici stambenih objekata. Navedene obavijesti potpisala je nepostojeća „Inicijativa posjednika pomorskog dobra“.

Iz Grada Vodnjana su priopćili kako ne samo da pristup plaži nije zabranjen, već ne postoji nikakav zakon ili uredba koja bi to omogućavala, niti postoje posjednici pomorskog dobra.

Foto: Gradonačelnik Edi Pastrovicchio/Facebook Vodnjan-Dignano: Grad priča – Città da raccontare

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio poručio je da neće tolerirati ograničavanje pristupa obali te da su ovakve situacije samo pokazatelj nesređenog stanja na obali, koja vrvi bespravnom gradnjom uz more, zatvaranjem pristupa plažama, ilegalnim odvajanjem otpada i sličnim nebulozama koje svakodnevno šokiraju domaću, ali i stranu javnost.

Iz tamošnjeg komunalnog redarstva pozivaju ljude da im prijave bilo kakav pokušaj uzurpacije plaža na broj telefona 099/216-79-63.

Je li u pitanju obična provokacija ili stvarna namjera utvrdit će Općinsko državno odvjetništvo, kojemu je vodnjanska gradska vlast prijavila navedeni slučaj.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.