3 min. čitanja

NAJSTARIJA KLAPA NA ZADARSKOM PODRUČJU Spalato, Bralić i Sikirić čestitali Garofulicama 30 +1 godinu djelovanja

NAJSTARIJA KLAPA NA ZADARSKOM PODRUČJU Spalato, Bralić i Sikirić čestitali Garofulicama 30 +1 godinu djelovanja
Foto: Leo Banić

BIBINJE – U ponedjeljak navečer je na bibinjskom Trgu Sri sela održan koncert klape Garofuli, najstarije ženske klape na području Zadarske županije.

Klapa je osnovana 3. kolovoza 1990. godine te je prošlog ljeta trebala održati jubilarni koncert povodom 30. obljetnice djelovanja. Pandemije je učinila svoje i odgodila proslavu. Uz velike napore Općine Bibinje ove godine izbjegnuta je ista sudbina pa su Garofulice svojim Bibinjcima i gostima mjesta pružile jednoipolsatni klapski užitak.

Foto: Leo Banić

Kroz koncert, kojem je vješto u vizualnom identitetu na brojku 30 dodana +1 pandemijska godina, svojom duhovitom besidom posjetitelje je vodio bibinjski pjesnik Ante Sikirić čiji su stihovi „Mi smo garofuli bili, mi smo tvoj najlipši cvit…“ iz pjesme „Oj, Bibinje, misto mi drago“ izravno odredili ime klape.

Klapa Garofuli od 2016. godine u svom rodnom mjestu održava koncerte u intimnoj atmosferi omanjeg Trga Sv. Ivana. Jubilej je promijenio mjesto radnje. Trg Sri sela je prostraniji, no vrhunskim ‘a capella’ izvedbama djevojke su zadržale privatnost i probudile emocije kod publike, naučene na  dirljive i uzvišene trenutke tijekom njihovih nastupa.

Sinoćnji jubilej uveličali su posebni gosti koncerta Tomislav Bralić, koji je sa slavljenicama otpjevao Dedićevu „Čuvaj je majko moja“ uz gitarsku pratnju svoga sina Marka te Tedi Spalato koji je svoj set pjesama završio maestralnom izvedbom neslužbene himne Dalmacije „Dalmatino povišću pritrujena“ autora Ljube Stipišića Delmate.

Foto: Leo Banić

Koncert je okončan zajedničkom izvedbom dalmatinskog klasika „Konoba“ u kojoj su se umjetnicima priključili i gledatelji među kojima je bio i Davor Pekota, frontmen legendarne grupe Forum, čija je karijera dobila svoj klapski nastavak u klapi Niko, te barba Šime Šimunić, osnivač KUD-a Ivan Goran Kovačić u čijem sastavu djeluje i klapa Garofuli, ujedno i pokretač klapske smotre „Raspivano Bibinje” čije nas 40. izdanje očekuje u subotu 14. kolovoza na istom mjestu – Trgu Sri sela.

Bio je to trenutak u kojem su potvrdu svoje umjetničke vrijednosti još jednom u bliskom kontaktu s publikom dobili voditelj klape dr.sc. Tomislav Košta, njegova sestra Sara te Lucija Šimunić, Ivana Gambiraža, Rebeka Šindija, Mirjana Bralić, Bernardica Šindija, Mirjana Lisica, Anamarija Sorić, Katarina Kandić i Jadranka Šimunić. Dokazali su da je nagrada Zadarske županije za djelovanje na području kulture i umjetnosti za 2020. godinu završila u pravim rukama.

U organizaciji smotre „Raspivano Bibinje“ sudjeluju i same Garofulice koja tako iskazuju svoju ljubav prema klapskoj pjesmi i svome mjestu, podneblju u kojem žive, običajima naših predaka.

Foto: Leo Banić

– Klapska pisma je naš život. Pet članica je tu od početka. Ostalima su ili roditelji ili bliski rođaci i ljudi bili u klapi pa se ljubav prema klapskom pjevanju prenosi s naraštaja na naraštaj. To nas ispunjava i zbog toga sudjelujemo i u organizaciji ove smotre te očuvanju tradicije, uz skradinsku, najstarije klapske smotre u Hrvatsko  – emotivno je poručila Luce Šimunić, kćerka osnivača glasovite bibinjske klapske smotre Šime Šimunića.

Bio je ovo treći jubilarni koncert klape Garofuli. Prvi su održali za dvadesetu godišnjicu postojanja 2010. godine kada su im gosti bili sumještani iz klape Intrade, a drugi pet godina kasnije uz gostovanje Kiće Slabinca.

Zbog Dalmacije, emocije, tradicije… Zbog ljubavi prema klapskoj pismi, zbog 23 rođene djece u klapi u ovih 30 godina, djece na koju prenose tu ljubav – želimo im još puno, puno jubileja.

Šime Sikirić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.