U Siciliji izmjerena najviša temperatura u Europi ikad!

Foto: SIAS

U Europi je danas izmjerena najviša temperatura otkad je mjerenja. Zabilježena je u Italiji. Na jugoistoku Sicilije izmjereno je 48.8 Celzijevih stupnjeva. Izmjerio ju je SIAS – agrometeorološki informativni servis Sicilije, piše Index

Rekordna temperatura zabilježena je u 14 sati u Floridiji, mjestu u pokrajini Sirakuzi na Siciliji.

Dosadašnji rekord držala je Atena, u kojoj je 1977. godine izmjereno 48 stupnjeva.

Inače, na Siciliji je 20.9.1999. godine zabilježeno 48.5 stupnjeva, no to nikada nije formalno priznato kao rekord.

Rekord je još uvijek neslužben

Današnji rekord Floridije također je još uvijek neslužben. Stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije moraju ga provjeriti i odobriti.

U dijelu Sicilije u kojem je izmjerena najviša temperatura posebno su visoke temperature

Floridia i unutrašnjost Sirakuze nalaze se u posebnoj konformaciji koja podiže temperature na vrlo visoke razine, piše Corriere della Serra. Nekoliko desetaka kilometara dalje temperature su 10-12 stupnjeva niže, no temperature su ekstremno visoke i u zaleđu Sardinije.

Naročito na Siciliji, ali i u središnjoj i južnoj Italiji, a djelomično i na sjeveru, na vrlo visoke temperature utječe struja koja stiže iz Sahare.

U četvrtak će 10 talijanskih gradova biti u crvenom po vrućinama, a u petak čak 15. Do 15. kolovoza maksimalne temperature u Toskani, Laziju i Emiliji mogle bi doseći 39-40 stupnjeva u unutrašnjosti, 38 u Rimu, 37 u Venetu i Lombardiji, 35 u Pijemontu i 32 u Liguriji, prema prognozama IlMeteo.ita.

Toplinski val hara Europom, sutra crveno upozorenje za hrvatsku obalu

Intenzivni toplinski val nastavlja pržiti Mediteran i sjevernu Afriku. Vruće i suho vrijeme odigralo je veliku ulogu u stvaranju uvjeta za eksplozivne i razorne požare u Turskoj i Grčkoj, prenosi Index.

I u Hrvatskoj je za sutra proglašeno crveno upozorenje za obalu zbog visokih temperatura. Temperature će na Jadranu ići i do 36 stupnjeva.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

SRUŠEN REKORD Izmjerena najviša temperatura na Zemlji