Istra danas dosegla ukupni turistički promet iz prošle i korača prema rekordnoj 2019. godini

Foto: Visit Istria / Julien Duval

Istra je u dosadašnjem dijelu godine s današnjim danom, 12. kolovoza, dosegla turističke brojke koje odgovaraju ukupnom turističkom prometu ostvarenom tijekom 2020. godine. To znači da će sve što na našem poluotoku budemo realizirali u nastavku godine biti veliki plus u odnosu na prethodnu godinu, a svaki dodatni dan koji budemo radili bit će korak bliže rekordnoj 2019. godini. Pri tome je, jasno, neophodan preduvjet da u odvijanju sezone ostanemo organizirani i disciplinirani jer je u pitanju prevelik i previše značajan ulog.

U ovoj godini u odnosu na prethodnu puno bolje rezultate ostvaruju hoteli: lani je udio hotelskog smještaja iznosio 15,5 posto u ukupnim noćenjima prema smještanoj strukturi, dok je ove godine na razini 21,7 posto. Istarski kampovi također bilježe rast s 31,7 na ovogodišnjih 37,5 postotnih udjela.

-Promatrajući udio gostiju prema zemljama iz kojih nam dolaze i u 2021. bilježimo odlične rezultate s njemačkog tržišta, rekao bih predobre, ali i sa slovenskog, češkog i poljskog tržišta – istaknuo je direktor županijske Turističke zajednice Denis Ivošević dodavši da smo u odnosu na prethodnu godinu na dobitku s posjetiteljima iz Austrije i Nizozemske te Rusije, no da nam još uvijek nedostaju gosti iz Italije i Velike Britanije.

– Gotovo sve destinacije u Istri dostigle su ili prestigle prošlogodišnje brojke što znači da smo dobro organizirani, odnosno da smo u dobroj kondiciji, no isto tako moramo posebno naglasiti da jedino što ne smijemo učiniti je, govoreći nogometnim rječnikom, prekršaj za penal, jer bi nas to moglo skupo stajati – zaključio je Ivošević.

Ostvarenje ovako izvrsne sezone u izvanrednim uvjetima poslovanja rezultat je odlične suradnje privatnog i javnog sektora na pripremi, organizaciji i realizaciji ove turističke godine.

I.B.