Navala divljih kampista na Jadran, u Istri se tuširaju vodom – s groblja

Foto: Pixabay/Ilustracija

Nakon prošlogodišnje pandemijske mršave sezone, ovogodišnji turistički rezultati iznenadili su mnoge. No nisu to jedina iznenađenja koja su nam pristigla s velikim brojem turista. U uvijek uspješnoj Istri muku muče s divljim kampistima koji umjesto u kampovima, borave gdje god im padne na pamet. 

Divljih kampista uvijek je bilo i biti će. No jedno je prespavati noć-dvije na parkiralištu, a drugo je tuširanje na groblju. To se upravo događalo u zaleđu Opatije, pokraj groblja u Veprincu, piše Novi list.

Prema riječima predsjednice Mjesnog odbora Veprinac-Učka Zorice Sergo kampisti su na parkiralište groblja počeli pristizati krajem srpnja. Iako ih je komunalni redar u nekoliko navrata rastjerao, divlji kampisti se ne daju. Neki od njih čak su se tuširali vodom iz slavine s groblja, kuhaju na zidiću, a okolna šuma služi im kao toalet. Mahom je, kaže, riječ o mladim ljudima, većinom iz Austrije i Njemačke.

Čelnici Mjesnog odbora rekli su da su za opciju kampiranja pokraj groblja u Veprincu saznali preko web stranice.

– Stranica ih putem GPS-a navodi na tu lokaciju. Lijepo je sve opisano: parking za besplatno noćenje autokampera! Piše da postoji voda, posuda za smeće… a ocjene su super?! Neki su rekli da su bili i tri noći, da je mirno i da je blizu groblja, ali da to nije problem. Rekla sam im da napišu na toj web stranici da tu nije dopušteno kampiranje i jedan od njih je to i učinio – kazala je Sergo.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Divlji kampisti okupirali su i Pulu, piše Glas Istre, pa su redari i policija jučer ujutro krenuli u akciju. Komunalni redari Grada Pule, zajedno s djelatnicima Državnog inspektorata i MUP-a od jučer ujutro provode organiziranu akciju nadzora zabrane kampiranja izvan kampova i prostora određenih za kampiranje izvan kampova.

Evidentirali su čak 16 slučajeva ilegalnog kampiranja, od čega ih je 6 bilo na pulskoj rivi, 7 slučajeva evidentirano je u bivšem kampu Valovine, 2 slučaja u Gortanovoj ulici i 1 slučaj u Ulici Bože Gumpca. Inače, kazna za ilegalno kampiranje iznosi 1.000 kuna.

 

K.B.