1 min. čitanja

Uspješna tehnika zaštite agruma sterilnim kukcima u dolini Neretve

Uspješna tehnika zaštite agruma sterilnim kukcima u dolini Neretve
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

U Dolini Neretve i ovaj tjedan provodila se „tehnika sterilnih kukaca“, biološka mjera suzbijanja sredozemne voćne muhe, jednog od najštetnijih kukaca koji posebno ugrožava agrume.

Zahvaljujući ovoj tehnici, koja je dio Akcijskog plana za suzbijanje voćne muhe, ovaj štetnik gotovo da nije nanio nikakvu štetu posljednjih 10 godina u dolini Neretve. S prijemom, razvojem i ispuštanjem sterilnih jedinki ove godine počelo se u travnju i svibnju, a tjedno se ispuštalo 16 milijuna sterilnih mužjaka. Aktivnosti će se provoditi do polovice studenog, prateći situaciju na terenu i klimatske uvjete, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Prema spomenutoj tehnici, u prirodu se ispuštaju milijuni sterilnih mužjaka sredozemne voćne muhe, a “divlje ženke” nakon parenja ne liježu jaja na voćne plodove pa niti ne dolazi do razvoja potomstva. Tehnika sterilnih kukaca pionirski je započeta prije desetak godina, a u Hrvatskoj se ona izvrsno upotpunjuje s drugim mjerama, poručuju iz ministarstva.

Akcijski plan za suzbijanje sredozemne voćne muhe donijelo je Ministarstvo poljoprivrede te je gotovo jedinstven u Europi, a u svijetu se ističe po svojoj uspješnosti. Važno je istaknuti kako bi bez efikasnih mjera kontrole, sredozemna voćna muha pričinjavala izravnu veliku materijalnu štetu koja se procjenjuje na više milijuna kuna godišnje. Uz to, prisutnost tog štetnika povećalo bi troškove proizvodnje agruma i drugog voća za svakog poljoprivrednika, koji bi bio prinuđen svoje nasade tretirati insekticidima ako bi želio uspješan urod.

Uz velike ekonomske štete, šteta za okoliš bila bi nemjerljiva.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.