2 min. čitanja

Posada kontejneraša kapetana Nikole Cojića spasila američkog jedriličara na Pacifiku

Posada kontejneraša kapetana Nikole Cojića spasila američkog jedriličara na Pacifiku
Foto: Boka News

Kontajnerski brod „MSC Kalina“ na kojem je zapovjednik kapetan duge ploviodbe Nikola Cojić iz Kotora, a veći dio posade čine pomorci iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske spasio je prije pet dana na Pacifiku američkog državljanina sa deset metarske jedrilice koja je bila onesposobljena za plovidbu i počela je propuštati more, piše Boka News.

Dok je „MSC Kalina“ bio na Pacifiku, oko 850 milja zapadno od obale američke savezne džave Oregon, ploveći na redovnoj liniji iz Los Angelesa prema kineskoj luci Ningbo, oko 9.30 dobio je obavijest o pozivu u pomoć s jedrilice koja se u tom trenutku nalazila oko 40 milja po krmi „MSC Kaline“.

– Odmah smo se okrenuli i punom brzinom uputili prema danoj lokaciji. Za otprilike sat i pol vremena na radaru smo ugledali jedrilicu, a ubrzo nakon toga nam je došla i u vidno polje. Na 10 metarskoj jedrilici nalazila se jedna osoba – Amerikanac star 72 godine. Jedriličaru se slomilo glavno jedro, a u rezervoaru je bilo samo 10 l goriva. Kako je jedrilica počela propuštati vodu, evakuirali smo ga i ukrcali na naš brod – rekao je kapetan Cojić.

Foto: Boka News

Zajedno sa svojom posadom, kapetan Cojić izveo je vrlo zahtjevan manevar kako bi se ogromni kontejneraš dužine 366 metara i širine preko 51 metar sigurno približio jedrilici, a da je pritom ne udari.

Kontejneraš je svojim trupom napravio ”zavjetrinu”. S boka je spuštena pilotska skala kako bi posada, usprkos valovima, uspjela dohvatiti ugroženog Amerikanca i ukrcati ga na brod. Posada kapetana Cojića uspjela je s tonuće jedrilice spasiti i dio osobnih stvari unesrećenog Amerikanca.

Kapetan Cojić pohvalio je svoju posadu, istaknuvši kako su svi u ovoj akciji spašavanja pokazali iznimne vještine, hrabrost i odlučnost da ispune svetu obavezu svih pomoraca –  a to je da pomognu drugom čovjeku kojem prijeti opasnost na moru.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.