2 min. čitanja

PRAVILA PLOVIDBE 5 Pravila za ronioce

PRAVILA PLOVIDBE 5 Pravila za ronioce
Foto: Pixabay

Odgovorni sudionici pomorskog prometa moraju biti i ronioci. U novom nastavku edukativnih tekstova o Pravilima plovidbe u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, u najkraćim crtama ćemo objasniti kakva pravila na moru trebaju poštivati i ronioci. Iako spadaju među najčešće korisnike aplikacije Nautičkog informacijskog servisa (nIS) u situacijama ugroze ili prijave neregularnosti u pomorskom prometu, jer su i sami najčešće ugroženi, evo kojih pravila se i ronioci moraju pridržavati.

Područje ronjenja mora biti vidljivo obilježeno, i to postavljanjem plutače u sredini područja ronjenja, narančaste ili crvene boje, promjera najmanje 30 cm ili visoko istaknutom ronilačkom zastavicom na plovilu s kojega se obavlja ronjenje.

Ronjenje je zabranjeno u dijelovima unutarnjih morskih voda koji obuhvaćaju luke, prilaze lukama, sidrišta luka i u područjima gustog prometa.

Najveća dozvoljena dubina sportsko-rekreativnog ronjenja sa zrakom iznosi 40 m.

Ronjenje u zaštićenim zonama može se obavljati uz posjedovanje odobrenja sukladno Pravilniku o podvodnim aktivnostima. Sukladno navedenom pravilniku ronjenje može biti organizirano ili individualno.

Foto: Pixabay

Organizator ronjenja može biti ronilački centar, ronilačka udruga, ronilački klub ili druga fizička ili pravna osoba registrirana za obavljanje podvodnih aktivnosti u Republici Hrvatskoj.

Individualno ronjenje može se obavljati samo uz odobrenje za individualno ronjenje koje izdaje lučka kapetanija/ispostava.

Za izdavanje odobrenja za individualno ronjenje potrebno je uplatiti iznos propisan pravilnikom o podvodnim aktivnostima.

Sve detaljnije informacije mogu se dobiti u najbližoj lučkoj kapetaniji ili ispostavi lučke kapetanije.

PROČITAJTE JOŠ:

PRAVILA PLOVIDBE 4 Pravila za strane plovne objekte
PRAVILA PLOVIDBE 3 Izbjegavanje sudara na moru
PRAVILA PLOVIDBE 2 Red u lukama i na moru
PRAVILA PLOVIDBE Oprema plovila i područje plovidbe brodica i jahti
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.