RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Rižot od priljepaka ili lumpara

Foto: Katija Puljizević

Pasje su žege, naši stari a ni mi ne pamtimo ovakve vrućine. Kupaju se u moru i plivači i neplivači, traže se čiste i ugodne uvale, malo sunca pa malo hlada, idemo i na škoje, tražimo Bogom dana skrivena mjesta, čistog mora. Pa kad je već tako, onda se uzgred pobrinite i za večeru ili pak sutrašnju marendu, naparajte lumpara, pa nešto guštajte odmah, a ostalo ostavite za doma (napomena: za prikupljanje priljepaka, potrebna vam je dozvola za sportski ili rekreacijski ribolov).

Možete ih spravjati, na mali milijon načina ko što pjevaju  naši Oliver i Roko, od rižota, paste, na ribarski s limunom, onako usirovo… pa uživajte „po komodu“ i neka Vam je uslast!

Foto: Katija Puljizević

Potrebno vam je:

1 kg lumpara

Maslinovo uje 1 dcl

1 glavica luka

2 pice česna

Petrusin

Sol

Papar

Velika ožica hladnog masla

Čaša bijelog vina

400 g rizi za rižot

Foto: Katija Puljizević

Lumpare, ili priljepke kako ih netko zove, se očiste i obare u malo vode. Odvojite meso od ljuske i procijedite vodu koja će vam poslije poslužiti kao temeljac.

Na maslinovom ulju zažutite kapulu, dodajte potom česan i petrusin sol i papar.

Nakon pet minuta  dodajte rižu i okrenite je nekoliko minuta s lukom da vam se zastakli.

Podlijte toplim temeljcem  naizmjenično s  časom bijelog vina i tako dotjerujajte okus.

Kad ispari vino a riža vam je skuhana na 80 % dodajte još nakosanog petrusina i lumpare.

Foto: Katija Puljizević

Na kraju sve skupa začinite maslom  da vam se zatvore okusi i ostane kremast.

Ovo je tipičan ribarski rižot, jakog okusa koji vonja na more.

Katija Puljizević