2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Rižot od priljepaka ili lumpara

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Rižot od priljepaka ili lumpara
Foto: Katija Puljizević

Pasje su žege, naši stari a ni mi ne pamtimo ovakve vrućine. Kupaju se u moru i plivači i neplivači, traže se čiste i ugodne uvale, malo sunca pa malo hlada, idemo i na škoje, tražimo Bogom dana skrivena mjesta, čistog mora. Pa kad je već tako, onda se uzgred pobrinite i za večeru ili pak sutrašnju marendu, naparajte lumpara, pa nešto guštajte odmah, a ostalo ostavite za doma (napomena: za prikupljanje priljepaka, potrebna vam je dozvola za sportski ili rekreacijski ribolov).

Možete ih spravjati, na mali milijon načina ko što pjevaju  naši Oliver i Roko, od rižota, paste, na ribarski s limunom, onako usirovo… pa uživajte „po komodu“ i neka Vam je uslast!

Foto: Katija Puljizević

Potrebno vam je:

1 kg lumpara

Maslinovo uje 1 dcl

1 glavica luka

2 pice česna

Petrusin

Sol

Papar

Velika ožica hladnog masla

Čaša bijelog vina

400 g rizi za rižot

Foto: Katija Puljizević

Lumpare, ili priljepke kako ih netko zove, se očiste i obare u malo vode. Odvojite meso od ljuske i procijedite vodu koja će vam poslije poslužiti kao temeljac.

Na maslinovom ulju zažutite kapulu, dodajte potom česan i petrusin sol i papar.

Nakon pet minuta  dodajte rižu i okrenite je nekoliko minuta s lukom da vam se zastakli.

Podlijte toplim temeljcem  naizmjenično s  časom bijelog vina i tako dotjerujajte okus.

Kad ispari vino a riža vam je skuhana na 80 % dodajte još nakosanog petrusina i lumpare.

Foto: Katija Puljizević

Na kraju sve skupa začinite maslom  da vam se zatvore okusi i ostane kremast.

Ovo je tipičan ribarski rižot, jakog okusa koji vonja na more.

Katija Puljizević

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.