4 min. čitanja

Rota Palagruzona 2021. – Veliki (foto) izvještaj Velimira Bešića

Rota Palagruzona 2021. – Veliki (foto) izvještaj Velimira Bešića
Foto: Velimir Bešič

KOMIŽA/PALAGRUŽA – Ovogodišnja Rota Palagruzona ipak je održana, te smo nastavili kontinuitet i ovim teškim vremenima epidemije.

Festival je održan u manjem obimu te je bio planiran za manji broj ludi , manji broj brodova i bez mogućnosti sudjelovanja izletnika, sve se moralo obaviti sukladno epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Kao i svake godine festival je započeo radionicama Udruge Palagruza.  Ove godine radilo se na pripremi komiške sandule za jedrenje. Suradnjom Damira Višića i Mile Jadrešića izrađene su lantine, pripremljeni sistemi jedrilja, a Miro Cvitković i Nenad Zlodre su sandulu ojačali i pripremili za treva jedro i flok.

U Komiži  na plaži Jurkovica  najmlađi su po prvi put ušli u gundulu te učili svoje prve zaveslaje. Unatoč valovima i refulima juga, aktivnosti najmlađih sudionika su se provodile uz prekide radi sigurnosti malih veslaća.

Ispred tvrđave Komuna organizirane su radionice Udruge Palagruza i udruge Maritima Educare, gdje su mladi aktivno radili na popravku oštećenih gundula te učili kalafatske vještine i upoznavanje sa kalafatskim alatima. Također je ispred Komune postavljena izložba Udruge Palagruza i udruge Maritima Educare.

Na tvrđavi Komuna održan je već tradicionalni koktel dobrodošlice za sve sudionike i goste. Nakon pozdravnih riječi gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević, održano je predavanje u izvedbi Joška Božanića i Siniše Brajčića te je prezentirano bogato ribarsko nasljeđe Komiže.

Večer dobrodošlice završila je komiškim delicijama i degustacijom vina Franka D.M i PO Cobo, te se uživalo u kapljicama vina Palagruzone, Bugave i Plavca.

Start regate održan je po planu u petak 6.8.2021 u 09:30 sa sjeverozapadnim vjetrom oko 10 čvorova. Na žalost, radi nestabilnih vremenskih uvjeta nisu nam se mogli pridružiti Hvarani i Korčulani te su na startu bile falkuše Palagruža i Comeza Lisboa te leut Leute moj. Prva je na cilj stigla falkuša Palagruža u 17:45, a nakon toga i falkuša Comeza Lisoba u 18:55, dok je leut Leute moj odustao i stigao do Palaguže na motor.

Tijekom plovidbe vjetar je bio jako povoljan za jedrenje pa je pobjednička falkuša jedrila bzinom 6,5 NM, a na refule  7 NM. U posadi falkuše Palaguža bili su: Pino, Damir, Ivan, Joke, Teo, Mate i Mateo.

Kao i svake godine Udurga Palaguza organizirala je Papinu veceru na žalu Palaguže, a kuhari Šimun Mardešić-Palagruža,Mate Stanojević Maltez i Nikola Božanić Bilin su pripremili ukusan brudet od ugori i srdele na gradele.

Foto: Velimir Bešić

Nakon Papine večere održala se večer poezije i prepričavanja facendi. Ovaj put je Joško Božanić imao vrlo emotivni recital, a nakon toga se uživalo u facendama Tonka Božanića  Grujeta i priča posada sa putovanja po evropskim festivalima,

Tekst i fotografije: Velimir Bešić

Foto: Velimir Bešić
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.