ZNANSTVENICI ZBUNJENI Orke napale čak 50 brodica pokraj obale Španjolske

Foto: Pixabay

Španjolska je naredila malim brodovima da se klone dalje od dijela obale radi opasnosti od susreta s orkama. U izvješću, izdanom ranije ovog tjedna, stoji kako je više od 50 brodova imalo neugodnih bliskih susreta s orkama. U čak 25 incidenata čamci su morali biti dovučeni do obale, piše Guardian.

Dvotjedna zabrana vrijedi za plovila dužine do 15 metara i to za područje u blizini obale između rta Trafalgar i gradića Barbate.

Ovo je drugi put u 11 mjeseci da je španjolsko Ministarstvo prometa poduzelo mjere kako bi riješilo probleme s orkama koji su zbunili znanstvenike, prenosi Jutarnji list.

Prošlogodišnja zabrana odnosila se na područje nekoliko stotina kilometra sjeverno. Tada je ministarstvo priopćilo kako je mjera nametnuta zbog umiješanosti orka u “nekoliko incidenata u obalnom području Galicije, uglavnom s jedrilicama”. Vlasti nisu objavile točnu brojku koliko su brodova orke napale.

Ponašanje orki zbunjuje znanstvenike, budući da im ljudi nisu prirodni neprijatelji.

Dio znanstvene zajednice ukazuje na stres ugroženih gibraltarskih orki izazvanih nedostatkom hrane, ozljede i zagađenja, pa ne isključuje korelaciju između napada i njihovih patnji.

Drugi znanstvenici, pak, smatraju da su orke jednostavno zaigrane, te da ih veseli nanositi štetu malim brodicama.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Znanstvenici vjeruju da znaju zašto orke napadaju brodove: “Ciljaju isključivo kormila”