1 min. čitanja

Izmjerena najviša temperatura u Španjolskoj ikad!

Izmjerena najviša temperatura u Španjolskoj ikad!
Foto: AEMET / Screenshot

Toplinski val koji je pogodio Španjolsku u subotu je rezultirao rušenjem apsolutnog temperaturnog rekorda u ovoj zemlji, pri čemu su u gradu Montoru u južnoj pokrajini Cordobi izmjerena 47.4 Celzijeva stupnja, objavila je u nedjelju državna meteorološka agencija (AEMET).

– Ovo je najviša dosad evidentirana temperatura u Španjolskoj – rekao je u nedjelju glasnogovornik AEMET-a Rubén del Campo istaknuvši da je riječ o provizornim podacima, koji će biti potvrđeni sljedećih dana, prenosi Index.

Temperatura, koja je zabilježena u subotu u 17 sati po lokalnom vremenu, viša je od prethodnog rekorda zabilježenog na istome mjestu 13. srpnja 2017. Nedugo nakon toga u zračnoj luci u Cordobi zabilježeno je 46.9 Celzijevih stupnjeva.

Toplinski val koji je zahvatio Španjolsku nastavlja se i ove nedjelje s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 Celzijevih stupnjeva.

Španjolska meteorološka agencija ističe da su ovakve temperature puno više od uobičajenih sezonskih normi i posljedica su vala vrlo vrućeg zraka iz Sjeverne Afrike.

https://twitter.com/ComunidadMadrid/status/1426847063887818752

U razdoblju između 2011. i 2020. u Španjolskoj je evidentirano dvostruko više toplinskih valova nego u bilo kojemu od prethodna tri desetljeća.

Znanstvenici smatraju da su učestaliji toplinski valovi neosporna posljedica globalnog zatopljenja i uvjereni su da će oni postati još učestaliji, dulji i intenzivniji.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Siciliji izmjerena najviša temperatura u Europi ikad!
SRUŠEN REKORD Izmjerena najviša temperatura na Zemlji
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.