Pod nadzor stavljeni požari kod Širokog Brijega, u ostatku Hercegovine i dalje gori

Foto: HRZ

Hrvatski kanaderi uspjeli su staviti pod nadzor tri požara u okolici Širokog Brijega, no na području Mostara i Jablanice i dalje gori. 

Dva kanadera, koji su jutros poslani u pomoć pri gašenju više požara u BIH, više puta su nadletjeli i ispustili vodu na požarištima Rujan i Budim u mjestu Kočerinu kod Širokog Brijega, te Crnačkoj Ladini. Ovi požari su stavljeni pod nadzor, te njihovo potpuno gašenje nastavljaju profesionalni vatrogasci i stanovnici, prenosi N1.

Kanaderi su jutros poletjeli iz Zemunika, a vodu su uzimali s Buškog jezera nedaleko Tomislavgrada. Njihovi koordinatori s tla u Široki Brijeg došli su iz 95. zrakoplovne baze Split-Divulje.

Vlasti Županije zapadnohercegovačke sa sjedištem u Širokom Brijegu, kao i Hercegovačko-neretvanska županija sa sjedištem u Mostaru na čijem je teritoriju aktivno više požara, poslali su jučer molbu Hrvatskoj za angažiranjem kanadera.

Još uvijek gori u okolici Mostara na području Ladine Bogodola, nedaleko od mjesta gdje su sa širokobriješke strane djelovali kanaderi. Sinoć je na tome području izgorjela jedna starija kuća i dvije štale.

U okolici Mostara gori i na području Đubrana. Požar većih razmjera je i na području Jablanice koji se prenio i na teritorij grada Mostara. Tijekom noći kritično je bilo i u Čapljini, a požar je ugašen na području Neuma.

Većinu požara u Hercegovini teško je svladati zbog teškog brdsko-planinskog terena.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska ponovo šalje dva Canadaira u BiH