3 min. čitanja

DEVASTACIJA UVALE Koncesionar stavio više bova od dopuštenog, uvala zatrpana smećem i bespravnom gradnjom

DEVASTACIJA UVALE Koncesionar stavio više bova od dopuštenog, uvala zatrpana smećem i bespravnom gradnjom
Foto: Čitatelj

UVALA SIČENICA – Na potezu između Rogoznice i Trogira smjestila se pitoma, mirna, zelena uvala u kojoj su se nekad mogli pronaći toliko traženi mir i tišina. No, kako tvrde mještani, toga više nema jer je u uvalom “zavladao” koncesionar koji je postavio više bova od dopuštenog broja, a uvala je postala mjesto divlje gradnje i odlagalište otpada.

Gotovo da nema dana da nam u redakciju ne stignu fotografije razno raznih devastacija koje nam uglavnom šalju mještani, očajni što institucije ne reagiraju na njihove prijave i apele. Jedan takav slučaj stiže nam iz uvale Sičenica, gdje se lokalni koncesionar oteo kontroli postavivši u more veći broj bova od dopuštenog. Umjesto 10, lukavi koncesionar postavio ih je 11, a znalo ih je, žale nam se mještani, biti i više.

Foto: Čitatelj

– Kad je sidrište puno koncesionar sidri jahte u uvalu iza postavljene granice. Time narušava morsko dno i nesmetani promet brodicama iz uvale – žali nam se čitatelj koji je želio ostati anoniman jer je, kaže, u strahu od koncesionara koji se nije libio fizički obračunati s onima koji ga upozoravaju na nepravilnosti.

Doznajemo da su mještani u nekoliko navrata alarmirali nadležne institucije koje dosad nisu postupile.

Osim samovoljnog koncesionara, drugi problem s kojim se suočavaju mještani je gomila smeća koja s jahti dopluta na plažu pa nekad pitoma, kristalno čista uvala sada izgleda kao divlje odlagalište otpada.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Koncesionar je dužan po ugovoru o koncesiji brinuti i o izgledu plaže, odnosno paziti na to da se ne naruši izgled okoliša. No tko je još vidio čistiti more od nanesene plastike i ostalog ljudskog otpada, zar ne?!

Imaju mještani i treću boljku koja ih muči – bespravna gradnja.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Kažu da u uvali Sičenica bespravni objekti niču kao gljive poslije kiše. Riječ je o stambenim kontejnerima, oko kojih traju problemi već mjesecima. Lokaciju je u pratnji policije prije nekoliko mjeseci obišao i komunalni redar, koji je o svemu obavijestio građevinsku inspekciju za koju se po običaju ne zna je li izašla na teren ili ne.

Uvala Sičenica tjednima je bila glavna tema u ovom dijelu Dalmacije, nakon što je otkriveno da se fekalne vode razlijevaju iz bespravno sagrađenih objekata niz nekad kristalno čistu uvalu, koja prema Prostornom planu općine Rogoznica spada u zaštićeni krajobraz u kojem je gradnja – zabranjena.

Koliko još ovakvih slučajeva ima na Jadranu, samo nebo zna. Zašto država dopušta devastaciju prirode i zašto ne kažnjava prekršitelje pravila koje je sama donijela, također ostaje misterija.

O slučaju Sičenica kontaktirali smo nadležne institucije. Ako i kad dobijemo odgovor, isti ćemo objaviti.

Kristina Bokanić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.