TISUĆE LJUDI EVAKUIRANO Požari proždiru francusku rivijeru

Foto: Youtube / Screenshot

Tisuće ljudi, uključujući turiste u kampovima, premješteno je na sigurno dok se vatrogasci suočavaju s požarima na francuskoj rivijeri.

Stotine vatrogasaca bilo je raspoređeno u regiji Var zapadno od Saint-Tropeza, a mnogi su imali tek nekoliko minuta za evakuaciju.

Većina evakuacija dogodila se oko sela La Môle i Grimaud. Sedam kampova doslovno je očišćeno od turista, rekao je lokalni dužnosnik za BFMTV, a neke je uništio požar jer se plamen – koji je raspirivao jak vjetar – brzo širio.

Vatrogasni dužnosnici kažu da je požar izbio u ponedjeljak i da je progutao oko 6.000 hektara, prenosi BBC.

Dvadeset primilo je medicinsku pomoć zbog udisanja dima, a šest vatrogasaca je ozlijeđeno.

Vatra se rasplamsala tijekom intenzivnog toplinskog vala, a prognostičari u utorak očekuju temperature do 35C. Predsjednik Emmanuel Macron, koji je bio na odmoru u tom području, posjetio je vatrogasce koji su pokušavali staviti požare pod kontrolu.

Južna Francuska posljednje je područje u Europi koje su ovog ljeta poharali požari, jer temperature rastu do rekordnih razina diljem Sredozemlja.

Znanstvenici kažu da toplinski valovi postaju sve vjerojatniji i ekstremniji zbog klimatskih promjena uzrokovanih emisijama ugljika koje su izazvali ljudi.

Grčka, Turska, Španjolska, Italija i Portugal nalaze se među zemljama koje se bore s ozbiljnim požarima koji su odnijeli živote i uništili domove.

D.G.