1 min. čitanja

VIDEO: TRITONOVA TRUBA Strogo zaštićen i rijedak morski puž u svom prirodnom okruženju

VIDEO: TRITONOVA TRUBA Strogo zaštićen i rijedak morski puž u svom prirodnom okruženju
Foto: Damir Mulić / Screenshot

Tritonova truba (lat. Charonia) je rod velikih morskih puževa. Sve vrste roda imaju izduljeni vretenasti oblik, veliki otvor i ovalan poklopac. Školjke mogu narasti preko 50 cm dužine, a puž do 1 kg mase. Uz puža bačvaša najveći su puževi u Jadranu.

– Ovaj puž je bio toliko prorijeđen da ga je bilo gotovo nemoguće vidjeti u Jadranu. Danas ga se redovito susreće na južnom i srednjem Jadranu, a postoje dojave da ga se pronalazi i na Cresu – kaže Pero Ugarković, glavni urednik portala Podvodni.hr.

Tritonova truba se nalazi na popisu Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama Republike Hrvatske, a kazne za njegovo vađenje iznose od 7 do čak 30 tisuća kuna!

– Možda u Hrvatskoj nikad i nije igrao toliko važnu ulogu u hranidbenom lancu, ali zgodna je priča sa Pacifika gdje su stanovnici zbog prodaje povadili sve tritone sa svog otoka. Nakon određenog vremena, tritonov plijen – zvjezdače, čiji su broj kontrolirali upravo tritoni, najveća su napast koraljnog grebena i razmnožile su se do te mjere da su uništile obalu o koje je ovisio njihov turizam. Kako to obično biva, novac koji su dobili od prodaje tritona je ništa u usporedbi s onim što danas troše da bi zaštitili svoj otok od najezde zvjezdača. Ljudi nikad neće naučiti pouku nego će uvijek biti sebični i grabiti za sebe u sadašnjosti što više mogu pa je jasno zašto je strogi zakon i edukacija jedino što nam može pomoći – pojašnjava Ugarković u anegdoti koja odaje važnost zaštite svake pojedine autohtone vrste u Jadranu, a posebno onih koje su najstrože zaštićene.

Snimku nam je poslao ronilac Damir Mulić, koji je snimio dva primjerka na grebenu kraj Cavtata, na dubini od pet metara

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.