2 min. čitanja

KUPAČI POVRAĆALI Mikrobiolozi otkrili razlog zaraze na mnogima omiljenoj plaži

KUPAČI POVRAĆALI Mikrobiolozi otkrili razlog zaraze na mnogima omiljenoj plaži
Foto: Wikimedia / Morski HR / Arhiv / Ilustracija

KLENOVICA – Koncentracija bakterije Escherichia coli na jednoj od tri lokacije na plaži Klenovica, kod skakaonice Tunera, viša je od dopuštene i ta lokacija dobila je nezadovoljavajuću ocjenu, objavio je u srijedu Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Nakon dojave o onečišćenju mora na plaži Klenovica dana 17.08.2021. obavljeno je dodatno ispitivanje na tri lokacije na navedenoj plaži:
1. početak plaže, kod objekta „Marintimo“
2. sredina plaže
3. kraj plaže – pored skakaonice tunera.

Ispitivanjem je utvrđeno da je vrijednost mikrobiološkog pokazatelja Escherichia coli na lokaciji 3 (kraj plaže) bila viša od dozvoljene te je lokacija ocjenjena NEZADOVOLJAVAJUĆOM ocjenom.

Ostali rezultati provedenih analiza biti će dostupni sutradan.

O navedenom, obavještene su sve nadležne institucij, izvijestili su iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Koordinatorica laboratorija za mikrobiologiju voda u Županijskom zavodu Darija Vukić Lušić izjavila je za Hinu da su u uzorku mora s kraja plaže, pored skakaonice Tunera, utvrđene visoke koncentracije bakterije Escherichia coli, dok su rezultati analize uzoraka s druge dvije lokacije, na početku i na sredini plaže Klenovica, za sada dobri.

Navela je kako je riječ o prvim nalazima te da će ostali parametri i nalazi biti gotovi u četvrtak.

O nalazima su obavješteni mjerodavna inspekcija, kako bi izašla na teren i nadalje postupala, Grad Novi Vinodolski i komunalno društvo s tog područja.

Prema podacima sa stanica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na kojima se prati kakvoća mora za kupanje, more je na plaži Klenovica tijekom prethodnih sedam uzorkovanja, od svibnja pa do 11. kolovoza, bilo ocijenjeno izvrsnom ocjenom.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković izjavio je za Hinu da je suradnja lokalne samouprave i zavoda u vezi s kvalitetom mora stalna, naglasivši da je do nedavno, tijekom više ispitivanja, more na cijeloj plaži bilo izvrsne kvalitete.

Inspekcija će istražiti uzrok onečišćenja, a mi ćemo im nastojati pomoći u tome, rekao je Cvitković. Ispitivanja uzoraka, dodao je, nastavit će se sljedećih dana, a nakon toga trebalo bi biti jasnije je li riječ o trenutnom ili trajnijem onečišćenju.

O onečišćenju plaće u Klenovici u utorak je pisao Novi List u u tekstu s naslovom “Mrlje u moru turiste tjeraju iz Klenovice”, a u njemu je nekoliko građana ustvrdilo da je more uz plažu bilo onečišćeno te da su kod kupača učestale probavne i druge zdravstvene tegobe.

– Razboljela se cijela plaža, a probavne smetnje, proljev i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava u većine djece, ispričala im je čitateljica, a više možete pročitati OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.