2 min. čitanja

Mapiranje energetskih potencijala otoka Korčule

Mapiranje energetskih potencijala otoka Korčule
Foto: Boris Kačan

KORČULA – Jedan od ciljeva Pokreta Otoka je kreirati samodostatne otočne zajednice koja razumiju i artikuliraju svoje potrebe te se u isto vrijeme informiraju o prilikama i mogućnostima razvoja i napretka. Osim što djelujemo na državnoj razini, u ulozi regionalnog partnera surađujemo i s Tajništvom za EU otoke, inicijativom pokrenutom od strane Europske komisije u svrhu podrške europskim otocima u prijelazu na čistu energiju

U sklopu projekta ‘’Mapiranje energetskih potencijala hrvatskih otoka’’ prvi je izabran otok Korčula. U suradnji s Ambasadom SAD-a u Hrvatskoj provest će se mapiranje energetskih potencijala otoka Korčule u svrhu kojeg je izrađen online upitnik za fizičke i pravne osobe kojim će se pokušati dobiti trenutno energetsko stanje i potrebe cjelokupnog stalnog i povremenog stanovništva.

Potrebe za energetskom stabilnosti najizraženije su kad pričamo o otočkoj sezonalnosti. Povećanje broja ljudi koji borave na otoku često utječe na stabilnost elektro-energetske mreže, a posljedice prenapučenosti osjećaju mnogi, stanovnici kao i vlasnici kuća za odmor, ali i gosti u smještajnim kapacitetima.

Ispunjavanjem upitnika doprinosite razvoju čitave otočne zajednice jer će se dobivenim podacima i temeljitom analizom utvrditi stvarne energetske potrebe, a time i pružiti kvalitetnija podrška otočkom razvoju na području ruralnog razvoja i turističke konkurentnosti. Osim toga, ovim će se projektom upoznati lokalne vlasti o potrebama i velikim potencijalima otoka kako bi usmjerili sredstva na projekte koji će imati najveći utjecaj na održivost.

Ispuni anketu – budi dio održivog razvoja otoka Korčule!

Anketa je namijenjena svim stanovnicima otoka, jednako kao i poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, turističkim djelatnicima i svima koji žele usmjeriti razvoj otok Korčule prema energetskoj održivosti.

Ispunjavanjem ovog upitnika podržavate održivi razvoj i dugotrajnu stabilnost života na otoku za sebe i svoju zajednicu.

Put prema dekarbonizaciji je dug i težak, ali je dohvatljiv i neophodan. Pokrenite se s Pokretom Otoka kako bismo zajedno koračali prema održivoj i čistoj energiji na hrvatskim otocima.

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi ispunjavanja ankete, možete nas kontaktirati putem e-maila, na sljedeću adresu: mislav.skacan@islandmovement.eu

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.