Nova turistička atrakcija na Braču – staza s koje otok držite na dlanu

Foto: Boris Kačan

BRAČ – Pune dvije godine trajale su pripreme za pokretanje jedinstvenog turističkog projekta na jednom od najposjećenijih hrvatskih otoka. Brač je dobio kružnu turističku planinarsku stazu, pravi mamac za turiste željne aktivnog odmora. 

Staza je plod suradnje turističkih zajednica iz općina Nerežišća i Pučišća, Planinarskog društva Profunda, te uz sufinanciranje TZ Splitsko – dalmatinske županije. Očekuje se da će ovaj novi turistički proizvod biti posebno zanimljiv u razdobljima pred i posezone, piše Hrturizam.hr.

Foto: Boris Kačan

VIA Brattia duga je 140 kilometara te povezuje brojne poznate otočke iznimne lokacije i atrakcije. Staza je namijenjena ljubiteljima planinarenja, trčanja, brdskog biciklizma, rekreativcima i profesionalcima, ali i tek običnim šetačima. Staza ima markirane oznake u oba smjera te se je na stazu  moguće uključiti na bilo kojem mjestu kojim ona prolazi.

Kako bi avantura stazom bila uzbudljivija, posjetitelji na svakoj markiranoj lokaciji mogu dobiti pečat, a skupljenih 12 pečata na kraju tvori sliku, grb otoka Brača i u njemu lik sv. Jurja zaštitnika ovog otoka u sceni ubijanja zmaja.

– Via Brattia odličan je turistički proizvod te novi adut bračkog turizma, kao i turizma Srednje Dalmacije. Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije godinama ulaže u projekte aktivnog  turizma. Taj je vid ponude baziran na ubrzanom širenju, povezivanju i gradnji novih planinarskih i biciklističkih staza, penjališta i druge infrastrukture potrebne za sportove na otvorenom –  istaknuo je istaknuo je direktor TZ-a Splitsko-dalmatinske Joško Stella.

A upravo je aktivan odmor ono čemu teži sve veći broj turista, osobito nakon perioda pandemije i lockdowna.

 

K.B.