OKRUTNI KRIJUMČARI NARKOTIKA Brodovi za prijevoz stoke skrivaju drogu u leševima uginulih životinja

Foto: Animal Welfare Foundation / Youtube / Screenshot

Na brodu, Neameh, zadržanom prošle godine u južnoj španjolskoj luci Algeciras zbog sumnje kako je na njemu krijumčaren kokain iz Kolumbije, pronađeno je oko 4000 goveda kako mrtva leže u vlastitom izmetu. Smrad je bio toliko jak da se nisu mogli koristiti niti psi trenirani za detekciju droge, javlja Guardian.

Drugi brod, FM Spiridon, koji je prevozio oko 5.000 goveda, zadržan je prošle godine na Kanarskim otocima, jednako tako zbog sumnje da se koristio za krijumčarenje droge. Unutra je španjolska policija pronašla sličnu scenu gore opisanoj; gomila leševa, te bolesne i umiruće životinje. Opet je smrad ispunio brod i onemogućio istražitelje, kao i pse tragače da pomno istraže brod, piše Jutarnji list.

Svjedoci koji su sudjelovali u potrazi opisali su brod jednom riječju; pakao. Istražitelji su bili prilično uvjereni kako se na brodu nalaze narkotici, no zakon i vremensko ograničenje koje su imali nije im dopustio zadržavane broda na duže vrijeme. U vremenskom periodu koji su imali, smrad i veličina broda onemogućili su ih u pronalasku krijumčarene robe.

– Pomorski brodovi za prijevoz stoke Pandorina su kutija međunarodnog krijumčarenja – kaže Charlotte Nithart, direktorica francuske nevladine organizacije Robin des Bois, koja je specijalizirana za pomorsku sigurnost i zagađenje, krijumčarenje, krivolov i zaštitu životinja. Brodovi za prijevoz stoke, kaže, pokazuju se daleko najefikasnijim sredstvom transfera ilegalne robe poput narkotika, oružja, krivotvorene odjeće i obuće, te nusproizvoda divljih životinja.

Veličina plovila, niske cijene rada članova posada, te rute od Kolumbije i Brazila do europskih i istočnomediteranske luke, uključujući one u Turskoj, Egiptu, Libanonu i Jordanu, pogoduju surovim kriminalcima.

Jednako tako, skrivanje droge ili narkotika u otvore mrtvih životinja, istražiteljima i graničarima čini posao nemogućim. Najviše što mogu jest takvim brodovima, zabraniti ulaz u zemlju.

Smrad mrtve stoke ne eksploatira se samo u svrhu skrivanja narkotika i zabranjenih predmeta. Prošle godine, Francuzi su zabranili pristup trajektu Bruna, zbog sumnje kako se među stokom na brodu, skrivaju i ljude, javlja francuski dnevnik Midi Libre.

Kako bi se intenzivirala borba protiv krijumčara droge, Europski parlament, nakon tri godine pregovora, izglasao je u svibnju 2016. pravni okvir Europola,i tako ukinuo bivše odluke iz 2009. godine. Novi pravni okvir dodijelio je Europolu dodatne ovlasti u borbi protiv terorizma i predvidio je uspostavu programa obuke i razmjene osoblja, stvaranje čvrstog sustava zaštite podataka i jačanje nadzora Europskog parlamenta nad Agencijom. Uredba je stupila na snagu 1. svibnja 2017. Tom je uredbom puni naziv izmijenjen i dopunjen, te sad glasi Agencija Europske unije za suradnju u provođenju zakona (Europol), piše Jutarnji.

Luka Fišić