2 min. čitanja

JE LI TO MOGUĆE? NP Krka zbog ušteda ukinuo protupožarnu zaštitu, vatrogasci se pitaju – za koju cijenu?

NP KRKA – Ima li protupožarna zaštita cijenu i koliko ona iznosi – pitaju se vatrogasci iz DVD-a Drniš, nakon što su jučer cijeli dan gasili niz požara koji su se opasno približili Nacionalnom parku Krka, koji je pak ukinuo protupožarnu zaštitu zbog – ušteda!

Objavili su to članovi DVD-a Drniš na svojoj Facebook stranici, napisavši kako su posljednjih 15 godina provodili kontrole i protupožarnu zaštitu na području Nacionalnog parka, no da od ove godine toga više nema. Podužu objavu začinili su videom intervencija, u čijoj pozadini svira The Clash – Should I stay or should I go.

Vatrogasci tvrde da je razlog prekidu suradnje ušteda koju je Uprava NP Krka uvela zbog smanjenih prihoda uzrokovanih Covidom zbog čega je upitna i isplata plaća za više od 400 zaposlenika Nacionalnog parka.

– Zaposlenici parka izdaju sjajnu literaturu, zapošljavaju stručne i sposobne ljude, održavaju staze, brodovima prevoze posjetitelje… ali to je i ustanova koja je svrstana u II. kategoriju ugroženosti od požara na području koje je, ne u velikoj požarnoj opasnosti, nego je većim dijelom ljeta u ekstremnoj ili vrlo ekstremnoj opasnosti. Obveza im je i da imaju svoju vatrogasnu postrojbu, ali eto ništa od toga – stoji u objavi DVD-a Drniš.

Vatrogasci se žale da su zaustavili 10 požara u nizu na samom ulazu u park, uz ciničan komentar kako oni mogu raditi besplatno.

Foto: Screenshot/DVD Drniš/Facebook

– Oni prema nama nemaju nikakvu obvezu, mi gasimo s covidom i bez covida, a i zašto bi nas i financirali kad se naša oprema i tehnika ne kvari, gorivo kad natočimo na benzinskoj ne plaćamo, samo se srdačno pozdravimo sa djelatnicima benzinske, a i plaće su nam ministarske – poručuju vatrogasci koji se s razlogom pitaju – koliko vrijedi njihov život, kojeg izlažu strahovitim opasnostima svaki put kad izađu na požarište.

Poslali smo pisani upit ravnateljici NP Krka te njihovoj službi za odnose s javnošću. Nakon toga smo nešto prije 14 sati telefonski kontaktirali glasnogovornicu želeći provjeriti jesu li zaprimili naš upit i kada možemo u najskorijem roku dobiti službeni odgovor.

Iz službe za odnose s javnošću rečeno nam je da su oni za danas gotovi s bilo kakvim novinarskim upitima (iako na službenoj web stranici parka stoji da je radno vrijeme ureda od 7-15 sati) jer imaju nekakav događaj “dolje u parku” te da će nam eventualno na upit odgovoriti sutra.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.