JE LI TO MOGUĆE? NP Krka zbog ušteda ukinuo protupožarnu zaštitu, vatrogasci se pitaju – za koju cijenu?

NP KRKA – Ima li protupožarna zaštita cijenu i koliko ona iznosi – pitaju se vatrogasci iz DVD-a Drniš, nakon što su jučer cijeli dan gasili niz požara koji su se opasno približili Nacionalnom parku Krka, koji je pak ukinuo protupožarnu zaštitu zbog – ušteda!

Objavili su to članovi DVD-a Drniš na svojoj Facebook stranici, napisavši kako su posljednjih 15 godina provodili kontrole i protupožarnu zaštitu na području Nacionalnog parka, no da od ove godine toga više nema. Podužu objavu začinili su videom intervencija, u čijoj pozadini svira The Clash – Should I stay or should I go.

Vatrogasci tvrde da je razlog prekidu suradnje ušteda koju je Uprava NP Krka uvela zbog smanjenih prihoda uzrokovanih Covidom zbog čega je upitna i isplata plaća za više od 400 zaposlenika Nacionalnog parka.

– Zaposlenici parka izdaju sjajnu literaturu, zapošljavaju stručne i sposobne ljude, održavaju staze, brodovima prevoze posjetitelje… ali to je i ustanova koja je svrstana u II. kategoriju ugroženosti od požara na području koje je, ne u velikoj požarnoj opasnosti, nego je većim dijelom ljeta u ekstremnoj ili vrlo ekstremnoj opasnosti. Obveza im je i da imaju svoju vatrogasnu postrojbu, ali eto ništa od toga – stoji u objavi DVD-a Drniš.

Vatrogasci se žale da su zaustavili 10 požara u nizu na samom ulazu u park, uz ciničan komentar kako oni mogu raditi besplatno.

Foto: Screenshot/DVD Drniš/Facebook

– Oni prema nama nemaju nikakvu obvezu, mi gasimo s covidom i bez covida, a i zašto bi nas i financirali kad se naša oprema i tehnika ne kvari, gorivo kad natočimo na benzinskoj ne plaćamo, samo se srdačno pozdravimo sa djelatnicima benzinske, a i plaće su nam ministarske – poručuju vatrogasci koji se s razlogom pitaju – koliko vrijedi njihov život, kojeg izlažu strahovitim opasnostima svaki put kad izađu na požarište.

Poslali smo pisani upit ravnateljici NP Krka te njihovoj službi za odnose s javnošću. Nakon toga smo nešto prije 14 sati telefonski kontaktirali glasnogovornicu želeći provjeriti jesu li zaprimili naš upit i kada možemo u najskorijem roku dobiti službeni odgovor.

Iz službe za odnose s javnošću rečeno nam je da su oni za danas gotovi s bilo kakvim novinarskim upitima (iako na službenoj web stranici parka stoji da je radno vrijeme ureda od 7-15 sati) jer imaju nekakav događaj “dolje u parku” te da će nam eventualno na upit odgovoriti sutra.

 

K.B.