4 min. čitanja

NP Krka reagirala na prozivke da nemaju protupožarnu zaštitu: “Svi DVD-i su pristali na naše uvjete, osim DVD-a Drniš”

NP Krka reagirala na prozivke da nemaju protupožarnu zaštitu: “Svi DVD-i su pristali na naše uvjete, osim DVD-a Drniš”
Foto: NP Krka

NP KRKA – Nakon što je na Facebook stranici DVD-a Drniš jučer osvanula objava u kojoj se izrijekom proziva uprava Nacionalnog parka Krka da je ove godine zbog štednje ukinula protupožarnu zaštitu, reagirali su iz Parka. Kažu da ulažu velika sredstva u protupožarnu zaštitu i da je DVD Drniš taj koji je odbio suradnju.

Vatrogasci iz DVD-a Drniš podigli su pravu buru jučerašnjom objavom na Facebook stranici, u kojoj ističu kako je Uprava NP Krka raskinula suradnju s vatrogascima zbog ušteda izazvanih koronakrizom, unatoč tome što se ustanova nalazi na području koje je pod ekstremno visokim rizikom od požara u ljetnoj sezoni. Njihovu objavu podržali su i druge kolege.

Jučer smo kontaktirali upravu spomenutog nacionalnog parka i tražili pojašnjenje, koje smo pisanim putem dobili danas.

U službenom odgovoru NP Krka stoji kako oni kao javna ustanova svake godine poduzimaju mjere i pripremne aktivnosti za prevenciju i aktivnu zaštitu od požara te da su za tu namjenu od 2015. do 2020. DVD-ima isplatili više od 2 milijuna kuna.

– Svake godine s predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava Skradin, Dubravice, Sv. Juraj, Ervenik, Promina i Drniš potpisuju se ugovori o suradnji za protupožarnu sezonu. Ukupno im je isplaćeno 2.324.000 kuna u razdoblju od 2015. do 2020. Nakon zajedničkog sastanka održanog u lipnju ove godine sastavljeni su ugovori za novu protupožarnu sezonu. Sa svim predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava potpisani su ugovori o suradnji i isplati sredstava za 2021., osim sa DVD-om Drniš koji nije prihvatio ponuđene uvjete. Planirana sredstva još uvijek su na raspolaganju DVD-u Drniš – stoji u odgovoru NP Krka.

Ističu kako je za protupožarnu sezonu 2019. za dobrovoljna vatrogasna društva uplaćeno 566.900 kuna što je povećanje od 10% u odnosu na 2018.

Foto: NP Krka

Kažu da su proporcionalno smanjenju prihoda u pandemijskoj 2020. smanjene i vrijednosti ugovora s DVD-ima, no da su isti ugovori u ovoj godini povećani za postotak povećanja prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

– Isti ugovor predsjednik DVD-a Drniš nije prihvatio potpisati uz obrazloženje da dodijeljena sredstva, usklađena s prihodima Ustanove, ne zadovoljavaju njihove potrebe. S predstavnicima svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Parka dogovoreno je povećanje iznosa ugovora za 2022. u skladu s postotkom povećanja prihoda u tekućoj godini – poručuju iz NP Krka.

NP Krka posebno brine o protupožarnoj zaštiti

U sklopu Nacionalnog parka djeluje Odsjek za protupožarnu zaštitu i zaštitu na radu, za koji se svake godine donosi Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, zatim Plan motriteljsko-dojavne službe te Plan motrenja, čuvanja i ophodnje, koji detaljno propisuju mjere zaštite od požara na terenu, s naglaskom na razdoblje od 1. lipnja do 1. listopada.

Foto: NP Krka

Navedene aktivnosti koje provodi spomenuti odsjek uključuje čišćenje i uređenje protupožarnih puteva, uklanjanje niskog raslinja i košenje trave, održavanje pješačkih staza, kao i atest protupožarnih aparata. Kažu da u sezoni požara na terenu djeluje posebno ustrojena motrilačko-dojavna služba i noćna pokretna motrilačka ophodnja.

Nadalje spominju kako su 2018. kupili novo vatrogasno vozilo opremljeno spremnikom vode kapaciteta 3 000 litara, rasvjetnim stupom s LED svjetlom i hidrauličnom dizalicom, a od 2016. u upotrebi je i pick-up vozilo s visokotlačnim vatrogasnim modulom kapaciteta 300 litara.

U cilju zaštite od požara pokrenuli su, ističu, i projekt obnove kamenjarskih pašnjaka kako bi se obnovila staništa (odnosno spriječila sukcesija) i smanjila opasnost od požara.

Foto: NP Krka

– Pomoć vatrogasnih službi i dobrovoljnih vatrogasnih društava u mjestima u okolici Parka od iznimne nam je važnosti. Svim vatrogascima zahvaljujemo na nesebičnom doprinosu, a podršku Ustanove uvijek imaju u skladu s realnim mogućnostima – zaključuju u službenom dopisu iz JU NP Krka.

Inače, većina investicija navedenih u službenom dopisu koji su nam dostavili iz NP Krka, događale su se u mandatu bivše uprave parka. To je detaljno pojasnio i nekadašnji direktor NP Krka, koji je aktualnoj ravnateljici Nelli Slavici ostavio, kako tvrdi, tvornicu novca. Sjetimo se i kako se izbor nove uprave neslavno zakomplicirao 2019. godine, pa je cijeli slučaj završio na upravnom sudu, pa je natječaj poništen da bi na kraju ravnateljica ipak postala osoba koju se povezivalo s aktualnom strankom na vlasti.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

JE LI TO MOGUĆE? NP Krka zbog ušteda ukinuo protupožarnu zaštitu, vatrogasci se pitaju – za koju cijenu?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.