2 min. čitanja

Pogledajte najbolje hvarske izvorne slastice

Pogledajte najbolje hvarske izvorne slastice
Foto: PR Viva Grupa

STARI GRAD – Posjetitelji Starog Grada na Hvaru početkom kolovoza mogli su uživati u izvornim otočkim slasticama koje su u sklopu prvog natječaja za izbor najboljeg tradicijskog slatkiša, koji je održan 8. kolovoza u restoranu Triton.

Na jednom mjestu okupilo se tako 15 lokalnih proizvođača koji nose oznaku Hrvatskog otočkog proizvoda, i koji su posjetiteljima prezentirali prave, tradicijske slatkiše našeg najsunčanijeg otoka. Narancini, pitovska torta, pašurate, ješonski cviti, hroštule – samo su neki od izvornih hvarskih slastica koje su natjecatelji pripremali s izvornim namirnicama.

Foto: Torta s pričom/PR Viva Grupa

Namjera osnivača Natjecanja u izradi najbolje izvorne slastice i najbolje kreativne slastice na temu izvornosti  bila je pokazati svima koji prave tradicionalne kolače da moraju znati pričati o sebi i prenositi recepture, ali i istaknuti mjesto iz kojeg potječu.

Sve slastice bile su predstavljene pod oznakom “nematerijalne kulturne baštine”, a samo natjecanje nije bilo samo kulturna prezentacija sama po sebi, već manifestacija znanja koja se prenose s koljena na koljeno. Svoje umijeće pokazali su najbolji među čuvarima hvarske tradicije, oni koji su posvetili veći dio života očuvanju te baštine uz dozu vlastite kreativnosti.

Foto: Pitovska torta/PR Viva Grupa

Nagrade za najbolja slatka ostvarenja dobile su: Estera Peronja (Nagrada za najbolju izvornu slasticu) – za narančine; Klaudija Gamulin (Nagrada za kreativnu slasticu na temu izvornosti) – za Tortu s pričom, i Petra Gurdulić (Specijalna nagrada za izvorne slastice) za košaricu (bruštulani umenduli, cviti, kroštule…). Ocjenjivalli su se izgled, okus, izvornost, izrada i kreativnost, a u pobjedi su odlučivale doslovce nijanse, poručuju organizatori natjecanja iz Viva Grupe.

Foto: Torta od rogača/PR Viva Grupa

Namjera organizatora je da se ovakvo natjecanje nastavi i iduće godine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.