2 min. čitanja

Stotine mrtvih riba i škampi na plaži – Krivci su lokalni poljoprivrednici?

Stotine mrtvih riba i škampi na plaži – Krivci su lokalni poljoprivrednici?
Foto: Unsplash

Tužitelji u južnoj španjolskoj regiji Murcia pokrenuli su istragu nakon što se stotine mrtvih riba pojavilo uz obalu jedne od najvećih europskih morskih laguna.

Uzbuna je podignuta nakon što su lokalni stanovnici objavili snimke na društvenim mrežama na kojima se vidi mnoštvo malih riba i škampi nasukanih na plažu lagune Mar Menor na jugoistoku Španjolske, piše Jutarnji list.

Ekolozi su izrazili zabrinutost kako će se ovotjedna otkrića ponoviti u listopadu 2019., kada su se tisuće riba i rakova nasukali na istom području. Tada su stručnjaci krivili poljoprivrednike, za koje tvrde, kako su desetljećima ispuštali nitrate, koji su se probili u lagunu i izazvali ogromno cvjetanje algi koje su zatim iscrpile vodu iz kisika, te tako praktički ugušile ribu.

To nije bila prva takva pojava na tom području, slična situacija dogodila se i 2015.

Istraživači su dugo upozoravali kako je to područje pod opasnošću. Laguna se nalazi uz poljoprivredni kompleks,koji se prostire na oko 60.000 hektara Loši kanalizacijski sustavi u obližnjim gradovima – koji posljednjih nekoliko desetljeća posebno zabrinjavaju zbog rasta turizma u regiji – kao i pritok štetnih tvari nastale rudarskim aktivnostima, dodatno su povećali problem.

Europski parlament ima važnu ulogu u oblikovanju prava EU-a u području okoliša. Tijekom osmog saziva bavio se zakonodavstvom proizašlim iz akcijskog plana za kružno gospodarstvo (o otpadu, baterijama, otpadnim vozilima, odlaganje otpada na odlagališta itd.), problemima vezanima uz klimatske promjene (ratifikacija Pariškog sporazuma, raspodjela napora, namjena i prenamjena zemljišta i šumarstva u pogledu klimatskih promjena koje je Unija preuzela, reforma sustava trgovanja emisijskim jedinicama itd.) te drugim pitanjima, piše Jutarnji list.

Nadalje, Parlament je više puta naglasio da je bolja provedba ključan prioritet. U svojoj rezoluciji pod naslovom „Veća korist mjera EU-a za zaštitu okoliša: jačanje povjerenja uz pomoć više znanja i veće spremnosti reagiranja“ kritizirao je nedovoljan stupanj provedbe prava u području okoliša u državama članicama te dao nekoliko prijedloga za učinkovitiju provedbu, kao npr. širenje najboljih praksi među državama članicama i među regionalnim i lokalnim tijelima. U svom stajalištu o aktualnom programu djelovanja za okoliš Parlament je naglasio potrebu za strožom provedbom prava EU-a u području okoliša. Nadalje, zatražio je veću sigurnost za ulaganja kojima se podupire politika zaštite okoliša i napori u borbi protiv klimatskih promjena te je zatražio veće i bolje uključivanje pitanja zaštite okoliša u ostale politike.

Luka Fišić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.