2 min. čitanja

Splićanka Palma Čargo treća najbrža na svijetu i ukupno 11. na Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci

Splićanka Palma Čargo treća najbrža na svijetu i ukupno 11. na Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci
Foto: Vrh komunikacije

Splićanka Palma Čargo treća najbrža na svijetu i ukupno 11. na Svjetskom prvenstvu u jedrenju na dasci

U Švicarskoj Silvaplani na istoimenom jezeru, od 16. – 22. kolovoza održano je 1. Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci u novoj olimpijskoj kategoriji iQFOiL. Splićanka Palma Čargo iz JK Labud osvojila je ukupno 11. mjesto i 3. mjesto za najbržu jedriličarku na svijetu, a natjecala se u konkurenciji sa 72 jedriličarke iz cijelog svijeta.

– Jako san zadovoljna s rezultatom, konkurencija je bila jaka, ipak je ovo seniorsko Svjetsko prvenstvo. Prvi dan smo imali vjetar oko 15-20 čvorova, ali nismo mogli jedriti jer vjetar nije bio konstantan. Umjesto regate napravili smo speed challenge na kojem san postigla brzinu od 51.6 km/h ili 28 čvorova i završila na 3. mjestu, kazala je Palma Čargo.

Prvo mjesto i titulu svjetske prvakinje u ženskoj konkurenciji osvojila je Helene Noesmoen iz Francuske, dok je u muškoj konkurenciji najbolji bio također Francuz, Nicolas Goyard. Palma Čargo u posljednji dan jedrenja ušla je s devetog mjesta, a četvrti dan natjecanja doživjela je sudar koji je srećom prošao s lakšim posljedicama.

– Ja sam bila na lijevim uzdama i nisam imala pravo prolaska. U trenutku kada sam se išla maknuti s puta drugoj curi koja je imala prednost, foil mi je izletio iz vode i pala sam u more, a ona nije imala mjesta za reakciju i zabila se u mene. Kada sam vidjela kolika mi je rupa u dasci bilo mi je jasno da ne mogu odvoziti taj plov. U 15 minuta moj trener je popravio dasku dovoljno da mogu nastaviti jedriti. Na svu sreću nitko nije bio ozlijeđen, izjavila je Palma Čargo.

Nakon sudara Palma je odjedrila još 3 plova i ušla u top 10, a peti dan jedrila su se samo 3 plova koja je Palma odradila dobro i ušla među prvih 12 cura koje su zadnji dan jedrile za medalju. U utrku za medalju krenula je s 9. mjesta i ispala u četvrtfinalu te ukupno završila na 11.mjestu.

Za Palmu koja je nedavno napunila 21 godinu ovo je veliki uspjeh, a iduće natjecanje na kojem će mlada Splićanka pokazati svoje vještine je Europski kup na Palma da Mallorci te Europsko prvenstvo u Francuskoj koje se održava u listopadu.

Luka Šipić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.