2 min. čitanja

Velika Britanija planira dekarbonizirati ribarsku industriju koju smatraju jednim od većih zagađivača okoliša

Velika Britanija planira dekarbonizirati ribarsku industriju koju smatraju jednim od većih zagađivača okoliša
Foto: Pixabay

U cilju smanjenja emisije stakleničkih plinova, Velika Britanija namjerava u skoroj budućnosti obnoviti svoju ribarsku flotu brodovima koji emitiraju manje ugljičnog dioksida.

Velika Britanija stavila je “čisti rast” u središte svoje moderne industrijske strategije, šireći se prema tzv. zelenom gospodarstvu. A to uključuje i britansku ribarsku industriju, piše The Maritime Executive.

Tamošnje brodarske tvrtke već rade na smanjenju svojih emisija, a u tijeku su najveće investicije u povijesti za nadogradnju i projektiranje energetski učinkovitih brodskih pogonskih sustava. Slijedeća na redu je ribarska flota, piše portal.

Ono što britanskoj ribarskoj industriji nedostaje su procjene stakleničkih plinova, što se inače dosad zanemarivalo u svim klimatskim pregovorima. Uz to, neučinkovitost strukture flote, državne subvencije za gorivo kao i nedostatak poticaja za dekarbonizaciju glavni su razlozi zašto britanska ribarska flota dosad nije počela sa smanjenjem emisije stakleničkih plinova.

Foto: Ribarske brodice u Velikoj Britaniji/Pixabay

U izvješću koje su napravile britanske nevladine ekološke udruge, između ostalog, stoji da “labav” odnos ribarske industrije prema smanjenju emisija stakleničkih plinova zapravo potkopava napore Velike Britanije za smanjenjem emisija ugljičnog dioksida.

S druge strane, ribarskoj industriji se predbacuje da je utjecala na rast stakleničkih plinova i zbog prekomjernog izlova, a posebno zbog upotrebe kočarskih mreža koje stružu po morskom dnu, uništavaju “plavi ugljik” i tako mu omogućuju oslobađanje u atmosferu što dodatno potiče rast stakleničkih plinova.

Foto: Stare ribarske brodice/Pixabay

Britanska ribarska flota bila je 2018. godine sedma po veličini u Europskoj uniji. Danas broji gotovo 6 tisuća plovila, većina ih je starija od 30 godina, a to znači i da su veliki zagađivači atmosfere. Cilj je navesti državu da u potpunosti ukine subvencije za gorivo što bi trebalo potaknuti ribarsku industriju da se okrene alternativnim gorivima.

U srpnju 2019. godine pokrenut je UK Clean Maritime Plan, kojim se nastoji ubrzati inovacije u pomorskoj i ribarskoj industriji čime bi se u konačnici dovelo do smanjenja emisija stakleničkih plinova.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.