POVIJESNI DOGAĐAJ Viranima prvi put u službeni posjet dolazi predsjednik države

Foto: Predsjednik.hr

VIR – Zoran Milanović od četvrtka će po nečemu biti prvi. Stiže na Svečanu sjednicu Općinskog vijeća u povodu Dana općine Vir i blagdana Glavosjeka svetoga Ivana Krstitelja, koji se obilježavaju 29. kolovoza. Biti će to, kako su najavili Virani, prvi put u njihovoj povijesti da ih je službeno posjetio jedan hrvatski predsjednik.

Nije da prijašnji predsjednici nisu dolazili na Vir, no niti jedan od njih nikada nije službeno došao na ovaj otok. Prvi koji će prekinuti taj neslavni niz biti će Zoran Milanović koji je, kažu, rado prihvatio pozivnicu koju su mu službeno uputili načelnik Općine Vir Marino Radović i predsjednik Općinskog vijeća
Antonio Vučetić.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman boravio je na otoku Viru 1994. godine tijekom vojne vježbe Bandira 94., ali to nije bio službeni posjet Općini Vir. Na Viru su se svojevremeno našli i Stipe Mesić te Ivo Josipović, ali obojica u vrijeme kad više nisu ili još nisu obnašali dužnost predsjednika.

Milanoviću ovo neće biti prvi dolazak na Vir. Bio je on tamo u vrijeme predizborne kampanje 2007. te na Svečanoj sjednici u povodu Dana općine 2009., a sada treći put dolazi kao predsjednik Republike.

K.B.