2 min. čitanja

UKLONJENO ONEČIŠĆENJE Plaža Klenovica ponovno otvorena za kupače

UKLONJENO ONEČIŠĆENJE Plaža Klenovica ponovno otvorena za kupače
Foto: Grad Novi Vinodolski/Facebook

NOVI VINODOLSKI – Inspekcija zaštite okoliša jučer je uklonila oznaku zabrane kupanja u moru na plaži Klenovica, gdje je prošli tjedan otkriveno onečišćenje fekalnim vodama što su na svojoj koži najgore osjetili upravo kupači.

Inspekcija je na nekoliko dijelova plaže utvrdila visoku koncentraciju bakterije Escherichia coli, koja je u tolikoj količini završila u moru najvjerojatnije zbog neispravnih septičkih jama iz okolnih kuća.

Foto: Grad Novi Vinodolski/Facebook

Prošli je utorak obavljeno dodatno ispitivanje kakvoće mora na tri mjesta na plaži te je utvrđeno da je vrijednost mikrobiološkog pokazatelja Escherichia coli na kraju plaže, pored skakaonice Tunera, bila viša od dozvoljene, zbog čega je navedena lokacija ocjenjena nezadovoljavajućom ocjenom. Analiza mora s početka i kraja plaže tada je pokazala dobre rezultate.

Slijedeći dan analiza je ponovljena, a rezultati su pokazali da je more na tom dijelu još uvijek onečišćeno te da je koncentracija bakterije Escherichia coli daleko iznad dozvoljene. Na plažu je nakon toga postavljen znak zabrane kupanja.

Drugi dan napravljena je još jedna analiza mora kod skakaonice Tunera gdje je utvrđeno poboljšanje kakvoće mora pa je ono na toj lokaciji ocijenjeno zadovoljavajućim. Analiza uzoraka od 20. kolovoza potvrdila je da je more na cijeloj plaži izvrsne kakvoće.

Uzorkovanje mora s plaže Klenovica bit će ponovljeno i u slijedećim danima, poručuju iz gradske uprave.

Prema riječima gradonačelnika Novog Vinodolskog Tomislava Cvitkovića, lokalno komunalno poduzeće otkrilo je da je uzrok zagađenja mora bila neispravna septička jama te da je taj problem sada riješen. Znači li to i da je protiv odgovornih podnesena prijava, zasad nije poznato.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

KUPAČI POVRAĆALI Mikrobiolozi otkrili razlog zaraze na mnogima omiljenoj plaži
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.