1 min. čitanja

PAO METEORIT KOD RIJEKE Preopasno ga je tražiti – Pogledajte spektakularnu snimku

PAO METEORIT KOD RIJEKE Preopasno ga je tražiti – Pogledajte spektakularnu snimku
Foto: Screenshot/Hrvatski astronomski savez/Facebook

RIJEKA – Rano jutro, u noći s 13./14. kada je kiša meteora poznatija kao Perzeidi bila u svom maksimumu, iznad Rijeke je preletio meteor odnosno vatrena kugla sjajna poput punog Mjeseca. Prema izračunima Hrvatske meteorske mreže meteor se raspao te je na tlu završio barem jedan njegov komad mase oko 150 grama.

Nema astronoma koji se otvoreno ili potajno ne nada da će barem jednom u životu negdje na Zemlji nabasati na meteorit, komad svemirske stijene, ostatak kometa koji je preživio ulazak u Zemljinu atmosferu i stigao do tla. Jedna takva prilika ukazala se hrvatskim astronomima u noći kada je meteorski roj Perzeidi bio u svom maksimumu.

– Vatrenu kuglu snimile su kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana, ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (sa udaljenosti od 530 kilometara!) – u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca – objavio je Hrvatski astronomski savez.

Astronomi ističu kako je vatrena kugla svoj svijetli let započela u 04:05:18 po srednjoeuropskom ukaznom mjerenju vremena, na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra.

Izračunom dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta procijenjeno je da je na tlo, negdje u gorju jugoistočno od Rijeke, pao komad meteorita mase oko 150 grama. No kako je riječ o neprohodnom i opasnom terenu, potraga za meteoritom neće se organizirati.

Ovo je inače drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.