UPOZORENJE ZA NAUTIČARE Zbog jake bure za Kvarner izdano narančasto upozorenje

Foto: Boris Kačan

Udari bure do 100 kilometara na sat očekuju se tijekom poslijepodneva u podvelebitskom dijelu obale. Do kraja dana bura bi trebala postepeno slabjeti.

Za područje Kvarnera i Kvarnerića te Velebitskog kanala Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje koje ukazujemo na opasne vremenske uvjete. Za to je danas “zaslužna” bura, koja će na spomenutim dijelovima obale imati udare između 65-110km/h, navode iz DHMZ-a.

Snažni udari vjetra u kombinaciji s visokim valovima upućuju na opasno vrijeme pa je posebno upozorenje izdano i za nautičare.

– Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatnu opremljenost plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – poručuju iz DHMZ-a.

Bura će na Kvarneru i u Podvelebitskom kanalu puhati i sutra, za kada je na snazi žuto upozorenje pri čemu će najjači udari bure biti oko 65 km/h.

K.B.