1 min. čitanja

VIDEO U okolici Zadra otkrivena dosad najveća plantaža marihuane na području županije – i to na državnoj zemlji

VIDEO U okolici Zadra otkrivena dosad najveća plantaža marihuane na području županije – i to na državnoj zemlji
Foto: PU Zadarska

ZADAR – Zadarska policija otkrila je dosad najveću plantažu marihuane na području županije. I to na dijelu čestice koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Biljke marihuane – njih 7500, pronađene su u sklopu plantaže gdje se uzgaja industrijska konoplja.

Vlasnik plantaže je 58-godišnji hrvatski državljanin, kojeg policija sumnjiči da je tijekom svibnja ove godine, na dijelu čestice zemljišta ukupne površine oko 10 hektara, katastarske općine Islam Grčki, u vlasništvu Republike Hrvatske, a koju koristi njegova tvrtka registrirana za uzgoj industrijske konoplje sa sjedištem u Zadru, zasadio više od 20 000 stabljika konoplje.

Na dijelu navedenog zemljišta veličine oko 21 000 m2 pronađeno je 7 728 stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) koja je dozvoljena za industrijsku konoplju. Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 cm i trenutno su u fazi cvatnje.

Vlasnik plantaže time je, tvrdi policija, prekršio članak 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Na plantaži je obavljen očevid te je za potrebe vještačenja uzeta veća količina “zabranjenih” biljaka, koje su poslane na analizu u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu.

Utvrđeno je kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene te da bi nakon berbe konačna masa marihuane iznosila 8,8 tona.

Foto: PU Zadarska

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, 58-godišnji vlasnik plantaže je uhićen te je protiv njega podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.