Crna Gora kreće u potragu za naftom – Vjeruju da uz obalu imaju kvalitetno nalazište

Foto: Youtube / Screenshot

PODGORICA – Crna Gora će do kraja rujna imati preliminarne podatke o kvaliteti i potencijalu ležišta nafte i plina u njenom južnom priobalju, priopćeno je u srijedu iz crnogorske vlade.

Nedaleko od najjužnijeg crnogorskog grada na Jadranu, Ulcinja, talijansko-ruski konzorcij Eni i Novatek krajem ožujka počeo je bušenje prve istražne bušotine.

– Koncesionar Eni-Novatek za istraživanje nafte i plina u crnogorskom podmorju do sada je iskopao bušotinu na dubini od 4700 metara i do kraja rujna bi trebao biti na 6000 metara, gdje se očekuje ulaz u zonu ležišta – rekao je novinarima u Podgorici Marko Perunović, državni tajnik za energetiku i rudarstvo, istaknuvši da preliminarni podaci pokazuju da ima razloga za optimizamm, javlja Hina.

Perunović je također istaknuo da koncesionar odgovorno radi sve kako bi zaštitio okoliš, zbog čega, kako tvrdi, rade značajno sporije i pažljivije.

– To nas košta malo više vremena, međutim, i na početku smo definirali da gospodarstvo i ekologija mogu ići jedno uz drugo, zbog čega se radi pažljivije na svemu tome – kazao je Perunović

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o istraživanju i proizvodnji nafte i plina, prenosi Index.

Prvi ugovor je 2016. potpisala s talijansko-ruskom kompanijom Eni i Novatek za četiri istraživačka bloka na razdoblje od sedam godina, a drugi godinu kasnije s grčkom kompanijom Energean za dva bloka s istim trajanjem istraživanja.

Bušenju crnogorskog podmorja oštro su se suprotstavile nevladine udruge koje se bave ekologijom, dok su ih iz ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uvjeravali da će pratiti sve parametre vezane uz okoliš, stanje morskog ekosustava, kao i da će na prvi znak njegovog narušavanja djelovati.

– To ćemo raditi ne samo zbog očuvanja crnogorskog primorja već i zbog susjedne Hrvatske. Svako eventualno izlijevanje nafte, plina ili bilo čega na dvadesetak kilometara od naše obale može utjecati i na susjednu Hrvatsku zbog morskih struja koje idu u njihovom pravcu – rekao je ranije za Radio Slobodna Europa državni tajnik u ministarstvu ekologije Danilo Mrdak.

Prva bušotina, čiji rezultati se uskoro očekuju, nalazi se kod Ulcinja, 28 kilometara od obale, dok će druga biti oko 18 kilometara od obale i njena dubina neće biti veća od kilometar i pol.

D.G.