FOTO: SUTRA SE OTVARA RIBARSKA LUKA BRIŽINE Dovršen projekt od velike važnosti za splitske i kaštelanske ribare

Foto: Lučka uprava Split

KAŠTEL SUĆURAC / SPLIT – Za petak 27. kolovoza u 15 sati, najavljeno je svečano otvaranje ribarske luke Brižine. Projekt od velikog značaja za ribare šireg bazena Splita i Kaštela sufinanciran je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH te ukupna vrijednost projekta iznosi 45 milijuna kuna s uključenim PDV-om, a ukupno je projekt vrijedan oko 47 milijuna kuna.

Ribarska luka Brižine smještena je unutar luke otvorene za javni promet na rubnom zapadnom dijelu lučkog područja „Kaštelanski bazen C“, u predjelu Brižine, kojim upravlja Lučka uprava Split. To područje od osobitog je državnog interesa Republike Hrvatske. Ovu lučku infrastrukturu trebalo je poboljšati kako bi se osigurala vrhunska usluga za naše ribare. Stoga je svrha Ulaganja u Ribarsku luku Brižine poboljšanje infrastrukture i to radi povećanja kvalitete ulova, kontrole kvalitete ulova na samom iskrcajnom mjestu i sljedivosti proizvoda ribarstva, kazuju nam iz Lučke uprave Split.

Foto: Lučka uprava Split

Unaprijedila se opskrba brodova energentima s racionalnijim korištenjem energije i smanjenjem emisije plinova u okoliš, prihvatom odbačenog ulova i njegovim zbrinjavanjem, sakupljanjem i zbrinjavanje motpada poput starih mreža i morskog otpada koji se prikupi tijekom ribolova. Osiguralo se značajno poboljšanje higijenskih, radnih i sigurnosnih uvjeta ribara i zaposlenih u ribarskoj luci.

Projekt je sufinanciran iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. u okviru mjere „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa“ Ministarstva poljoprivrede u najvećem propisanom iznosu nešto većem od 37 milijuna kuna. Sredstva Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. iznose 28 milijuna kuna, sredstva Državnog proračuna nešto više od 9 milijuna kuna dok ostatak čine vlastita sredstva Lučke uprave Split. HBOR je financirao projektnu dokumentaciju s oko 700 tisuća kuna. Vrijednost radova s opremom je 36 milijuna kuna bez PDV-a odnosno 45 milijuna kuna s uključenim PDV-om, a ukupno je projekt vrijedan oko 47 milijuna kuna.

Radovi u Ribarskoj luci Brižine u Kaštelanskom bazenu C izvođeni su središnjem prostoru gata i na kontaktu s obalnom linijom. Izvedena je građevina sabirno-distribucijskog centra, proširena je postojeća obala, sanirana je postojeća obala i uređena kopnena prometna površina. Izvedeni su i radovi vezani za priključke na komunalnu infrastrukturu. Ribarska luka Brižine nudi cjelovitu uslugu luke posebne namjene koji služi za prihvat i smještaj ribarskih plovila i iskrcajno je mjesto za ribarska plovila. Omogućen je uređeni i sistematizirani privez brodova.

Foto: Lučka uprava Split

Akvatorij za privez brodova podijeljena je u tri zone: Zona zapad – gat Brižine;

 • privez ribarskih brodica duljine do 25 m
 • privez ribarskih brodica duljine do 20 m
 • privez ribarskih brodica duljine do 15 m

Zona jug – gat Brižine;

 • privez ribarskih brodica i brodova duljine do 25 metara
 • privez ribarskih brodica i brodova duljine do 20 metara

Zona istok – gat Brižine;

 • privez ribarskih brodica i brodova duljine do 25
Foto: Lučka uprava Split

Izgrađen je objekt ukupne bruto površine 1.292,61 m², smješten u središnjem dijelu platoa gata. Zgrada je izduženog oblika tlocrtne dimenzije 119×15 m. Izgradnjom objekta osigurali su se sljedeći sadržaji:

 • prostorija za prihvat svježih morskih organizama
 • prostorija za uskladištenje i proizvodnju leda
 • hladnjača za privremeno kratkotrajno uskladištenje svježe ribe
 • hladnjača za odbačeni ulov (discard) – prostorija za otpremu
 • prostorija za sanitaciju opreme
 • ograđeni, natkriveni prostor za uskladištenje ribarskih kašeta
 • skladište sredstava za sanitaciju
 • skladište ambalaže
 • pogonski ured
 • garderobno/sanitarne prostorije za potrebe muških djelatnika
 • prostorija za punjenje viličara
 • prostorija za smještaj rashladne opreme (kompresori, priprema tople vode…).

Dakle, korisnici imaju na raspolaganju i brojne druge mogućnosti korištenja infrastrukture ribarske luke, kao što su hladnjača za riblji otpad, kratkoročno skladištenje, upravljanje otpadom i brzi servis ribarskih brodova. Korisnici usluga Ribarske luke Brižine su ribari odnosno vlasnici ribarskih brodova te ribarske zajednice i korisnici iz prerađivačke i druge industrije.

Foto: Lučka uprava Split

Brižine u Kaštelanskom bazenu C luke Split kao iskrcajno mjesto koristilo je prije provedbe projekta 20-tak velikih ribarskih plovila od 18-40 m kako plivaričara tako i kočara iz naše Županije. Također se vršio iskrcaj ribe i koristio povremeni vez od strane brodova iz drugih županija tijekom sezonskog ribolova. U ribarskoj luci Brižine u 2017. godini iskrcano je preko milijun kg ribe što je činilo gotovo 10% iskrcaja na području Splitsko dalmatinske županije. Najveći udio otpada na male plave ribe srdele (oko 870 tisuća kg) te inćune (oko 90 tisuća kg). Tijekom 2017. godine 48 brodova je koristilo Brižine za iskrcaj ribe.

Projekt ulaganja u ribarsku luku Brižine za cjelokupno područje Splitsko-dalmatinske županije predstavlja inovaciju, budući da u našoj Županiji nije postojala adekvatna ribarska luka s ovakvim uslugama, pri čemu je cjelokupna infrastruktura opremljena suvremenom i inovativnom opremom.

Na području Županije do sada nije implementiran adekvatan sustav za gospodarenje morskim otpadom što se promijenilo provedbom ovog projekta, pojašnjavaju iz splitske Lučke uprave.

Foto: Lučka uprava Split

Autor i projektant arhitektonskog dijela Dinko Peračić, koji je za ovaj projekt, uvršten među šest najboljih projekata u Hrvatskoj za 2020. godinu, te nominiran za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata „Viktor Kovačić“, istaknuo je:

– Dizajn za loše vrijeme. Heavy duty baza za ribare. Robusna kuća otporna na sve. Otporna na nesretan kontekst kaštelanske rivijere, jednog od najljepših prirodnih zaljeva Jadrana, opterećenog uglavnom propalom industrijom i kaotičnom gradnjom. Otporna na prostorni nered. Otporna na neizvjesnu sudbinu, promjene sadržaja, funkcije i načina korištenja. Otporna na nedostatak pažnje i održavanja. Otporna na nemilosrdnu izloženost moru i vjetrovima, jednako kao i na toksičnost industrije.

Velikodušna prema ljudima. Nudi im zaštićene prostore za rad, velika unutrašnja dvorišta i trjemove. Ribarima je mjesto za predah, odmor, pranje, popravak, edukaciju i pripremu za ponovni izlazak na pučinu. Velikodušna prema prostoru. Uspostavlja red na gatu i smjernicu reda u Kaštelima. Nastavlja povijesni trag ruzinavih brodova kojima je ovo bio kraj puta i rezalište. Sublimira prostorne slojeve, od Antike Salone, brutalne industrije, Moderne infrastrukture, do prgavosti mora i mirisa Mediterana.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Počeli radovi na ribarskoj luci Brižine, ministrica poljoprivrede: “Mi u naše ribare i njihovu budućnost sustavno ulažemo”